Israël geeft “immense” hoeveelheid “friendly fire” toe op 7 oktober

Bron: Asa Winstanley
electronicintifada 12 december 2023 ~~~ 

Dronebeelden die vorige maand door het Israëlische leger zijn vrijgegeven, tonen de omvang van de vernietiging van de auto’s die op 7 oktober de Supernova rave ontvluchtten, waarschijnlijk toegebracht door Israëlische drones en helikopters. (RT/Israëlisch leger)

Het Israëlische leger heeft dinsdag toegegeven dat er op 7 oktober een “immense en complexe hoeveelheid” incidenten hebben plaatsgevonden die het “‘friendly fire” noemt.

De belangrijkste verklaring werd verborgen in de voorlaatste paragraaf van een artikel van Yoav Zitun, de militaire correspondent van de Israëlische krant Ynet.

Het is de eerste bekende officiële erkenning van het leger dat een aanzienlijk aantal van de honderden Israëli’s die op 7 oktober stierven, gedood werden door Israël zelf, en niet door Hamas of andere Palestijnse verzetsgroepen.

Een Israëlische politiebron leek vorige maand toe te geven dat sommige Israëli’s op de Supernova rave die die dag plaatsvond in de buurt van Gaza werden geraakt door Israëlische helikopters. Een andere politiebron trok deze bekentenis later gedeeltelijk in.

Zeitun citeerde nieuwe gegevens van het Israëlische leger en schreef dat: “Er vielen slachtoffers als gevolg van eigen vuur op 7 oktober, maar de IDF [het Israëlische leger] is van mening dat … het moreel niet verantwoord zou zijn om ze te onderzoeken”.

Het artikel meldde dat dit “te wijten was aan de immense en complexe hoeveelheid ervan die plaatsvond in de kibboetsim en Zuid-Israëlische gemeenschappen.”

Het Ynet-artikel meldde ook dat “minstens” een vijfde van de Israëlische legerdoden in Gaza sinds het begin van de grondinvasie eveneens te wijten was aan “eigen vuur”-incidenten.

Israël heeft de afgelopen weken te maken gehad met verhoogde binnenlandse druk om de tekortkomingen van 7 oktober te onderzoeken.

Op maandag richtten familieleden van de Israëli’s die op 7 oktober stierven in Tel Aviv een nieuwe groep op die oproept tot een officieel onderzoek van de Israëlische regering naar de gebeurtenissen van die dag.

Een van de sprekers beschuldigde de regering van een “doofpotaffaire”.

Israël lijkt inderdaad veel bewijsmateriaal in de doofpot te stoppen.

De Jerusalem Post meldde onlangs dat auto’s met bloedvlekken of as van Israëli’s die op 7 oktober stierven, zouden worden geplet en – volgens de krant een primeur – begraven op een begraafplaats.

De krant gaf een religieus voorwendsel hiervoor, maar dit is zorgwekkend. Het komt neer op een door de staat gesanctioneerde doofpotaffaire van wat mogelijk het belangrijkste forensische bewijs van 7 oktober zou kunnen zijn.

Sinds die dag is er een gestaag groeiende berg bewijsmateriaal dat veel – zo niet de meeste – Israëli’s die die dag om het leven kwamen, door Israël zelf zijn gedood.

Dit bewijs is in het Engels bijna volledig gerapporteerd door onafhankelijke media, waaronder The Electronic Intifada, The Grayzone, The Cradle en Mondoweiss.

In een van de meest recente onthullingen gaf een kolonel van de Israëlische luchtmacht toe aan een Hebreeuwse podcast dat ze Israëlische huizen in de nederzettingen hebben opgeblazen, maar hij hield vol dat ze dat nooit “zonder toestemming” hebben gedaan.

Kolonel Nof Erez zei ook dat 7 oktober een “massale Hannibal” gebeurtenis was – een verwijzing naar een controversiële Israëlische militaire doctrine.

Genoemd naar een oude Carthaagse generaal die zichzelf liever vergiftigde dan levend gevangen te worden genomen, staat de Hannibal-richtlijn de Israëlische strijdkrachten toe om alle middelen te gebruiken die nodig zijn om te voorkomen dat Israëliërs levend gevangen worden genomen – zelfs als dat ten koste gaat van het doden van de gevangenen.

Topfoto: Verwoeste auto’s in een veld


Gerelateerd (berichten in subarchief “Palestina”):