Israëlische plannen om Rafah aan te vallen is bewust aansturen op een humanitaire ramp

Bron: Al Mayadeen Engels 3 feb 2024 ~~~

“De Israëlische minister van Veiligheid kondigt plannen aan voor een grondoffensief in het dichtbevolkte Rafah in het zuiden van Gaza.

Na vier slopende maanden van Israëlische genocide in Gaza, gekenmerkt door wat de meest catastrofale oorlog in de recente geschiedenis wordt genoemd, is de tol onthutsend: meer dan 100.000 mensen zijn omgekomen, gewond of vermist, en meer dan de helft van de bevolking is ontheemd.

Tegen deze achtergrond van verwoesting heeft de Israëlische regering aangekondigd haar militaire operaties voort te zetten, acties die naar verwachting zullen leiden tot het doden van nog eens duizenden mensen.

Op vrijdag onthulde de Israëlische minister van Veiligheid plannen om de militaire acties in het zuiden van Gaza te escaleren, met name gericht op Rafah.

Deze stad, gelegen langs de Egyptische grens, is een toevluchtsoord geworden voor de meerderheid van de Palestijnen die de niet aflatende Israëlische aanvallen en slachtpartijen in de hele Strook ontvluchten. Rafah, nu overspoeld met geïmproviseerde tentensteden, is een toevluchtsoord geworden voor gezinnen die wanhopig op zoek zijn naar een uitweg uit het geweld van de bezetting dat hun leven heeft belegerd.

“We voltooien de missie en gaan door naar Rafah,” postte Yoav Gallant vrijdag op sociale media, en beweerde dat dit kwam nadat het bezettingsleger het verzet in Khan Younis had “ontmanteld”.

Verplaatsingsplannen

Verdrijvingsplannen

Volgens “Tel Aviv” is het belangrijkste doel van de operatie om “de controle over te nemen” van de “Philadelphi As”, een smalle strook land van 14 km die Palestina van Egypte scheidt. Deze strook strekt zich uit van de door Israël gecontroleerde grensovergang Karam Abu Salem, die de Gazastrook met de bezette gebieden verbindt, tot het meest zuidelijke punt aan de kust van de Gazastrook.

Caïro maakte herhaaldelijk bekend volledig tegen de grondinvasie te zijn, waarbij Egyptische functionarissen waarschuwden dat dit de Israëlische agenda dient om Palestijnen uit Gaza richting de Sinaï te verdrijven.

Het lijkt er echter op dat de bezettingsmacht toch van plan is om de aanval door te zetten.

Al wekenlang waarschuwen humanitaire organisaties en activisten dat een militaire operatie in de nu dichtbevolkte stad de toch al catastrofale omstandigheden waarin de Palestijnen leven nog zou verergeren, vooral door de verspreiding van hongersnood en besmettelijke ziekten als gevolg van de Israëlische blokkade op medicijnen, voedsel, water en brandstof.

“Het verlies aan mensenlevens als Israël Gaza binnenvalt, is enorm”, zegt Bob Kitchen, vicepresident voor noodsituaties bij het International Rescue Committee, een humanitaire hulporganisatie die actief is in Gaza.

Na de gedwongen verplaatsing van de bevolking van #Gaza naar de krappe stad Rafah, onthult de Israëlische bezetting hardvochtig plannen om haar operaties verder uit te breiden in deze toch al noodlijdende stad.#Rafah, nu overspoeld met geïmproviseerde tentenkampen, dient als schoorvoetend toevluchtsoord voor meer dan… pic.twitter.com/vvYBCC1V8h

  • Al Mayadeen English (@MayadeenEnglish) 3 februari 2024

Drukpan van wanhoop

Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn bijna negen op de tien mensen in Gaza onder dwang ontheemd geraakt door Israël.

Volgens Juliette Touma, de directeur communicatie van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), is de bevolking van Rafah gestegen tot een minimum van 1,4 miljoen mensen op de 2,2 miljoen inwoners van de Strook, tegenover ongeveer 280.000 voordat de Israëlische oorlog tegen Gaza afgelopen oktober begon.

Jens Laerke, woordvoerder van het VN Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA), waarschuwde vrijdag dat Rafah een ” drukpan van wanhoop ” was geworden.

Veel van de mensen in Rafah leefden vandaag “in geïmproviseerde constructies, tenten of in de open lucht,” zei Laerke.

De bezettingsmacht had eerder Khan Younis en Rafah aangewezen als “veilige gebieden”, en de Palestijnen die in het noorden van Gaza woonden bevolen om naar de steden te trekken, samen met andere gebieden ten zuiden van de Strook. Toen de agressie voortduurde, werd Khan Younis later het centrum van Israëlische aanvallen en dat is nu al bijna twee maanden zo.

Dit weerhield de Israëli’s er echter niet van om het regelmatig te bombarderen, wat leidde tot tientallen bloedbaden, waaronder verschillende aanvallen op de grensovergang Rafah om te voorkomen dat hulpvrachtwagens Gaza binnenkwamen vanuit Egypte.

Het lijden hield daar niet op

De situatie werd nog erger toen Israëlische kolonisten vorige week een wegblokkade begonnen om te voorkomen dat hulpvrachtwagens de belegerde Gazastrook binnenkwamen via de grensovergangen Karam Abu Salem en Nitzana.

“Mensen in Gaza lopen het risico om te sterven van de honger op slechts enkele kilometers van vrachtwagens gevuld met voedsel”, aldus Cindy McCain, hoofd van het Wereldvoedselprogramma, verwijzend naar de hulpgoederen die vastzitten aan de grenzen die door de Israëli’s niet mogen worden binnengelaten.

De winter en hevige regen hebben ernstige gevolgen gehad voor burgers die in tenten wonen of in de buurt van verwoeste infrastructuur in Rafah, die nu ook gedwongen zijn om in onmenselijke sanitaire omstandigheden te leven.

Palestijnse media berichtten de afgelopen weken over vele doden als gevolg van het bittere koude weer en gebrek aan onderdak.

“Duizenden en duizenden mensen delen individuele toiletten”, zei Kitchen en voegde eraan toe dat IRC-medewerkers in Rafah “rijen van 4 tot 5 uur” hadden gezien om gebruik te maken van de toiletten.

“We zien al massale meldingen van acute waterige diarree, waarvan ik denk dat als het getest zou worden, het bewezen zou zijn dat het cholera is,” voegde Kitchen eraan toe.

Maar daar houdt het lijden van de Palestijnen niet op.

Eerder deze week kondigden de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en meer dan een dozijn andere landen aan de fondsen voor UNRWA op te schorten, onder verwijzing naar Israëlische inlichtingenrapporten die beweren dat “12 van de 12.000 UNRWA-medewerkers” lid zijn van Hamas, waarvan sommigen zelfs deelnamen aan de operatie van 7 oktober.

De Israëlische bezetting heeft echter nog geen bewijs geleverd.

Met deze aankondiging waarschuwde de UNRWA dat als de stopzetting van de fondsen doorgaat, de belangrijkste humanitaire organisatie die op dit moment actief is in Gaza haar werk in de Strook eind februari zal moeten staken.

Topfoto: Kinderen staan op een kleine heuvel bij tenten in Rafah, zuidelijk Gaza, bij een geïmproviseerd onderkomen voor Palestijnen die gedwongen zijn ontheemd geraakt door de maandenlange bombardementen van het Israëlische bezettingsleger op burgers in de Strook, op 30 januari 2024. | AFP


gerelateerd (berichten in subarchief ‘Palestina’):