Israël van plan Unrwa in Gaza te vervangen door USAID of WFP, zegt rapport

Bron: Middle East Eye 5 februari 2024 ~~~

Volgens nieuwssite Ynet overwegen Israëlische functionarissen alternatieven voor de VN-organisatie die diensten verleent aan Palestijnse vluchtelingen.

Israëlische ambtenaren zijn van plan om het agentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (Unrwa) in de Gazastrook te vervangen door andere organisaties, meldde de Israëlische nieuwssite Ynet op zondag.

Het plan, opgesteld door het ministerie van Buitenlandse Zaken, is bedoeld om Unrwa te verwijderen uit de zogenaamde “day after” realiteit in de door oorlog geteisterde Palestijnse enclave.

Het belangrijkste alternatief is volgens Ynet het Wereldvoedselprogramma (WFP), waarbij ook het Amerikaanse agentschap voor internationale ontwikkeling (USAID) wordt overwogen.

Het voorstel zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan het politiek-veiligheidskabinet, voegde het rapport eraan toe.

Unrwa is de grootste hulporganisatie die actief is in de Gazastrook, die al vier maanden gebukt gaat onder een Israëlische bombardementscampagne en totale belegering die het aan de rand van een humanitaire ramp heeft gebracht.

De organisatie werd in 1949 opgericht om Palestijnse vluchtelingen op te vangen die door zionistische milities uit hun thuisland werden verdreven. De organisatie biedt gezondheidszorg, onderwijs en humanitaire hulp aan Palestijnen in Gaza, de bezette Westelijke Jordaanoever, Jordanië, Syrië en Libanon.

Op dit moment biedt Unrwa op 154 locaties onderdak aan meer dan een miljoen mensen die ontheemd zijn geraakt door de laatste aanval van Israël in Gaza.

Unrwa is ook de op één na grootste werkgever in de Gazastrook en heeft in totaal 30.000 mensen in dienst, waarvan 13.000 in Gaza.

Hulp opgeschort

Verschillende landen, waaronder de VS en het VK, hebben vorige maand de financiering van de Unrwa opgeschort op grond van Israëlische beschuldigingen dat 12 van de 30.000 werknemers betrokken waren bij de door Hamas geleide aanvallen op het zuiden van Israël op 7 oktober.

Deze beslissing werd wereldwijd en door Palestijnse vertegenwoordigers bekritiseerd.

Vorige week zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat het VN-agentschap moest worden gesloten.

“Het is tijd dat de internationale gemeenschap en de VN zelf begrijpen dat de missie van Unrwa moet worden beëindigd,” zei Netanyahu tegen bezoekende VN-afgevaardigden, volgens een verklaring van zijn kantoor.

Hij zei dat Unrwa probeerde “de kwestie van de Palestijnse vluchtelingen in stand te houden” en dat het moet worden vervangen als het “probleem Gaza” moet worden opgelost.

Een man met een jas met het logo van de Organisatie van de Verenigde Naties voor Hulpverlening aan Palestijnse Vluchtelingen (UNRWA) loopt door een straat die is verwoest door het passeren van Israëlische militaire voertuigen en bulldozers tijdens invallen, in het vluchtelingenkamp van Balata op de bezette Westelijke Jordaanoever op 4 februari 2024 (AFP/Jaafar Ashtiyeh)
Unrwa is ook de op één na grootste werkgever in de Gazastrook en heeft in totaal 30.000 mensen in dienst, waarvan 13.000 in Gaza. ###Hulp opgeschort Verschillende landen, waaronder de VS en het VK, hebben vorige maand de financiering van de Unrwa opgeschort op grond van Israëlische beschuldigingen dat 12 van de 30.000 werknemers betrokken waren bij de door Hamas geleide aanvallen op het zuiden van Israël op 7 oktober. Deze beslissing werd wereldwijd en door Palestijnse vertegenwoordigers bekritiseerd. Vorige week zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat het VN-agentschap moest worden gesloten. “Het is tijd dat de internationale gemeenschap en de VN zelf begrijpen dat de missie van Unrwa moet worden beëindigd,” zei Netanyahu tegen bezoekende VN-afgevaardigden, volgens een verklaring van zijn kantoor. Hij zei dat Unrwa probeerde “de kwestie van de Palestijnse vluchtelingen in stand te houden” en dat het moet worden vervangen als het “probleem Gaza” moet worden opgelost. De hoofden van VN-organisaties, waaronder het WFP, en NGO’s ondertekenden vorige week een gezamenlijke verklaring waarin ze landen opriepen om het stopzetten van fondsen te heroverwegen.

De hoofden van VN-organisaties, waaronder het WFP, en NGO’s ondertekenden vorige week een gezamenlijke verklaring waarin ze landen opriepen om hun stopzetten van fondsen te heroverwegen.

“Elke VN-medewerker die betrokken is bij terreurdaden zal ter verantwoording worden geroepen”, schreven de hoofden van de VN-organisaties.

“We mogen echter niet verhinderen dat een hele organisatie haar mandaat vervult om mensen in wanhopige nood te helpen.

Ze zeiden dat het stopzetten van de fondsen “catastrofale gevolgen” zou hebben in Gaza en drongen er bij de landen op aan om dit te heroverwegen.


gerelateerd (berichten in dit archief):