Israël vernietigde ‘opzettelijk’ scholen en gezondheidscentra in Gaza

Bron: PressTV17 mei 2024 ~~~ 

Een in Genève gevestigde rechtengroep zegt dat Israël “opzettelijk” scholen en medische faciliteiten heeft gesloopt, waaronder die van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), tijdens zijn genocidale oorlog tegen de Gazastrook.

In een verklaring die op donderdag werd vrijgegeven (Arabisch hier en Nederlandse vertaling hier) , zei de Euro-Mediterranean Human Rights Monitor (Euro-Med) dat de scholen Ain Jalut, Atta al-Shawa en Hassan al-Nakhalah, evenals de medische kliniek van Zeitoun allemaal werden vernietigd tijdens Israëlische aanvallen op de zuidelijke wijk Zeitoun in Gaza Stad.

Zware Israëlische lucht- en grondaanvallen veranderden de wijk in “een hoop puin” en dwongen honderden families om te evacueren, voegde het eraan toe.

Euro-Med verwees ook naar de dodelijke Israëlische aanvallen op de al-Sabra Kliniek, in de westelijke al-Sabra buurt van Gaza Stad, waar ontheemden onderdak vonden.

De groep noemde verder de recente Israëlische aanvallen op zes UNRWA scholen in de noordelijke Gazastad Jabalia.

Het Israëlische leger, aldus de rechtenorganisatie, heeft “methodisch gewerkt aan het militariseren” van civiele gebouwen zoals ziekenhuizen, scholen en andere onderwijsinstellingen en ze omgevormd tot militaire bases en detentiefaciliteiten, wat een duidelijke schending is van het internationale recht en de oorlogsconventies.

“Het is cruciaal om scholen in de Gazastrook te beschermen tegen de militaire aanvallen van Israël. De internationale gemeenschap moet druk uitoefenen op Israël om zijn aanvallen op scholen te staken”, benadrukte Euro-Med.

Ondertussen zei Euro-Med dat het Israëlische leger onderwijscentra omvormt tot militaire bases als onderdeel van zijn “koloniale erfenis van dominantie” bedoeld om het culturele en educatieve erfgoed van Palestina te vernietigen.

Israël ontketende de aanval op Gaza op 7 oktober nadat de Palestijnse verzetsgroep Hamas Operatie Al-Aqsa Flood uitvoerde tegen de bezettingsentiteit als vergelding voor haar geïntensiveerde wreedheden tegen het Palestijnse volk.

Het regime van Tel Aviv heeft tot nu toe minstens 35.303 Palestijnen gedood, voornamelijk vrouwen en kinderen, en 79.261 anderen verwond, volgens de update van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza op vrijdag.

Euro-Med schat dat tot half april het Israëlische offensief meer dan 6.500 studenten en 756 leraren in Gaza heeft gedood en meer dan 625.000 studenten hun recht op onderwijs heeft ontnomen.

Topfoto: Palestijnse kinderen lopen langs brokstukken van een UNRWA-school die door Israël is verwoest in het vluchtelingenkamp Shati, ten westen van Gaza City, op 7 mei 2024. (Foto door AFP)


Gerelateerd (berichten in dit archief):