Honderden gewonden als Israëlische politie Palestijnen uit Al-Aqsa Moskee dwingt

Bron: PNN 10 mei 2021 ~~~

Jeruzalem – De Israëlische politie heeft maandagochtend honderden Palestijnen verwond toen zij met geweld optraden tegen aanbidders bij de Al-Aqsa Moskee-compound in Jeruzalem.

De Palestijnse Rode Halve Maan (PRC) zei dat haar medici 278 Palestijnen hebben behandeld die verwondingen opliepen door geweervuur van de Israëlische politie op het moskeecomplex, terwijl de spanningen blijven oplopen over de overname door Israëlische kolonisten van Palestijnse eigendommen in Shekh Jarrah en de aantasting van het moskeecomplex sinds het begin van de vastenmaand Ramadan.

PRC voegde eraan toe dat onder de gewonden één ernstige verwonding was, 13 anderen gewond raakten door directe treffers in hun ogen, naast anderen die lichte tot matige verwondingen opliepen door verstikking door traangas.

De PRC-medici, die door de Israëlische politie de toegang tot de moskeecompound wordt ontzegd en die doelbewust door de politie onder vuur worden genomen, hebben 50 gewonden van Bab al-Asbat, ook bekend als de Leeuwenpoort, overgebracht naar ziekenhuizen in Jeruzalem.

Een enorm aantal politieagenten drong het moskeecomplex binnen en posteerde zich in centrale gebieden, voornamelijk op de binnenplaatsen van de Rotskoepel, en baande zich een weg naar de Al-Qibli Moskee en de gebedsruimte van Bab al-Rahma, waarbij zij probeerden iedereen naar de uitgangen te dwingen met willekeurig gebruik van geweervuur en traangas.

Ze bestormden ook het kantoor van de directeur van de Al-Aqsa Moskee en de kliniek en schopten iedereen naar buiten, terwijl sluipschutters de daken van de gebouwen binnen de brandhaard bezetten.

De politie arresteerde een aantal gewonde Palestijnen terwijl ze hen via Bab al-Asbat uit de heilige plaats dreven.

De directeur van de moskee, sjeik Omar Kiswani, beschreef de politiebestorming als “ongekend”, terwijl hij de internationale gemeenschap opriep om een einde te maken aan de Israëlische agressie.

Getuigen bevestigden dat de politie, sommigen te paard, met geweld overal in de Oude Stad honderden Palestijnen aanviel die van het moskeeverbindingsterrein waren verwijderd, hen met stinkend water overgoten en een aantal gevallen van flauwvallen en verstikking veroorzaakten.

Ondanks het harde optreden van de politie, slaagde de politie er niet in om een inval van extremistische Joodse groepen te beveiligen, die gezworen hebben het heilige complex te betreden ter gelegenheid van de herdenking van de bezetting van Oost-Jeruzalem in juni 1967.

Palestijnen in Jeruzalem hielden de afgelopen dagen protesten uit solidariteit met 40 Palestijnen, waaronder 10 kinderen, die het dreigende risico lopen uit hun huizen in de Sheikh Jarrah buurt te worden gezet om ze in te nemen door joodse kolonisten.

Verwacht wordt dat de Palestijnen hun protesten de hele week en in de volgende zullen voortzetten in een poging om hun buurt te redden.

Het Israëlische Hooggerechtshof, dat aansprakelijk zou kunnen worden gesteld voor oorlogsmisdaden voor zijn beleid ter ondersteuning van de onteigening en de gedwongen verplaatsing van Palestijnen, een oorlogsmisdaad volgens het internationaal recht, stelde een uitspraak in deze zaak uit tot volgende week maandag, wat toevallig ook Israëls Jeruzalemdag is, waarop de bezetting van Oost-Jeruzalem na de oorlog van 1967 wordt gevierd.

Sinds Israël in de oorlog van 1967 Oost-Jeruzalem bezette, hebben Israëlische koloniale organisaties het eigendomsrecht opgeëist van het land in Sheikh Jarrah en sinds 1972 meerdere rechtszaken aangespannen om Palestijnen uit de buurt te verdrijven.

Sinds het begin van de heilige islamitische vastenmaand Ramadan zijn de spanningen in Jeruzalem geëscaleerd, met nachtelijke botsingen tussen politie en gelovigen in Oost-Jeruzalem na het besluit van de politie om mensen te verbieden op de trappen buiten Bab al-Amoud, ook bekend als de Damascuspoort, te zitten onder het mom van de uitvoering van de coronavirusbeperkingen, en haar besluit om in de moskee-compound de stroomvoorziening, nodig voor de oproep tot het gebed, af te sluiten.

Grote Israëlische politiemacht valt Al-Aqsa Moskee binnen en valt gelovigen aan

Een grote Israëlische politiemacht heeft vanmorgen een inval gedaan in de Al-Aqsa Moskee in de oude stad van Jeruzalem en heeft Palestijnse gelovigen aangevallen, volgens getuigen.

Zij zeiden dat de troepen met rubber beklede metalen kogels en traangasgranaten afvuurden op de gelovigen, waarbij verschillende gewonden vielen.

De Palestijnse Rode Halve Maan zei dat de politie weigerde haar teams toe te laten tot de ommuurde Al-Aqsa Moskee om de gewonden te evacueren.

Ondertussen kwam de inval van de politie om het plein van de islamitische heilige plaats te beveiligen voor indringers van extremistische joodse groepen, die gezworen hebben het heilige complex te betreden ter gelegenheid van de verjaardag van de bezetting van Oost-Jeruzalem in juni 1967, met inbegrip van de historische oude stad en zijn islamitische en christelijke heilige plaatsen.

De Rode Halve Maan en getuigen zeiden dat de politie gewelddadig optrad tegen de gelovigen die de hele nacht een wake hielden in de moskee als onderdeel van de eredienst tijdens de heilige vastenmaand Ramadan, die over twee dagen eindigt.

Toen de politie echter probeerde het complex van de moslimaanbidders te ontruimen zodat de joodse fanatici het konden betreden, braken er gevechten uit en werd er zwaar geschoten om de Palestijnen in bedwang te houden.

De spanning is hoog opgelopen bij de Al-Aqsa Moskee en in Oost-Jeruzalem , met name gedurende de maand Ramadan, omdat de Israëlische politie heeft geprobeerd Palestijnen te verhinderen hun heilige maand te vieren en ook als gevolg van pogingen om verscheidene Palestijnse gezinnen met geweld uit hun huizen in de Sheikh Jarrah buurt van Oost-Jeruzalem te zetten om ze te vervangen door Israëlische kolonisten.

Voor veel Palestijnen in Jeruzalem en in de bezette Palestijnse gebieden is de Ramadan rechtstreeks verbonden met de Al-Aqsa Moskee.

De Al-Aqsa moskee herbergt zowel de Rotskoepel als de Al-Aqsa moskee en wordt beschouwd als de op twee na heiligste plaats in de Islam.

Al-Aqsa bevindt zich in Oost-Jeruzalem, een deel van de internationaal erkende Palestijnse gebieden die sinds 1967 door het Israëlische leger worden bezet.