Israëlische troepen vallen moslims aan in de al-Aqsa Moskee, verwonden 80 Palestijnen

Bron: PressTV 21 mei 2021 ~~~

Israëlische troepen hebben de al-Aqsa Moskee in Jeruzalem al-Quds bestormd in een aktie die als “provocerend” wordt veroordeeld te midden van internationale inspanningen om de spanningen in de bezette Palestijnse gebieden te de-escaleren.

Tachtig Palestijnen raakten gewond toen Israëlische troepen vrijdag na het middaggebed de al-Aqsa Moskee bestormden en geluidsbommen en rubber-metalen kogels afvuurden op de gelovigen.

De Israëlische troepen arresteerden tijdens de inval ook een aantal jongeren, van wie sommigen gewond raakten, bij Bab al-Asbat (Leeuwenpoort), en verhinderden medisch personeel om de gewonden te verzorgen.

De Palestijnse leiding veroordeelde de bestorming van al-Aqsa door het Israëlische regime en zijn aanval op de gelovigen als een “onaanvaardbare provocatie”. Ook drong het er bij de internationale gemeenschap op aan druk uit te oefenen op Israël om een einde te maken aan zijn schendingen van en aanvallen op islamitische heilige plaatsen.

Jordanië, de officiële beheerder van islamitische en christelijke plaatsen in Al-Quds, veroordeelde ook de bestorming van Al-Aqsa door Israël.

Woordvoerder Daifallah al-Fayez van het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag in een verklaring dat de bestorming “een veroordeelde en onaanvaardbare provocatieve daad” was die de internationale inspanningen van de voorbije dagen om een einde te maken aan het geweld en de escalatie in Jeruzalem al-Quds en de bezette Palestijnse gebieden, en om de agressie tegen Gaza te stoppen, tenietdoet.

Een door Egypte tot stand gebracht staakt-het-vuren werd vrijdag om 2 uur ‘s nachts van kracht in Gaza, na 11 dagen van Israëlische agressie.

Israëlische troepen staan op wacht bij aangehouden Palestijnen bij de ingang van de al-Aqsa Moskee-compound in Jeruzalem al-Quds, op 21 mei 2021, na nieuwe botsingen tussen Palestijnen en Israëlische troepen. (Foto door AFP)

Vrijdag waren er ook verschillende protesten in de bezette Westelijke Jordaanoever ter ondersteuning van al-Quds en de slachtoffers van de Israëlische agressie tegen de belegerde Gazastrook.

In Ni’lin Village onderdrukten Israëlische troepen een demonstratie met traangas en geluidsbommen, waardoor tientallen mensen ademhalingsmoeilijkheden kregen als gevolg van het inademen van traangas. Ook in de steden Bethlehem en al-Khalil (Hebron) werden tientallen gevallen van ademhalingsmoeilijkheden gemeld, toen Israëlische troepen daar soortgelijke bijeenkomsten aanvielen.

Israëlische troepen gebruikten ook scherpe munitie en rubber-metalen kogels tegen de Palestijnen die in Tubas een demonstratie hielden ter ondersteuning van hun landgenoten in al-Quds (Jeruzalem ), en arresteerden een jongeman nadat ze hem fysiek hadden mishandeld.

De Palestijnen gingen vrijdag ook door met hun protesten tegen de nederzettingen in verschillende gebieden op de Westelijke Jordaanoever, waaronder het dorp Beit Dajan. Tientallen gevallen van ademhalingsmoeilijkheden werden gemeld in Beit Dajan, dat ten oosten van Nablus ligt, toen demonstranten tegen de nederzettingen met geweld werden angevallen door de Israëlische troepen.

Ook werd een Palestijn geraakt door scherpe kogels tijdens gevechten in het dorp Bita tijdens een demonstratie tegen de vestiging van een voorpost bij de nederzetting.

In het dorp Kafr Qaddum werden drie Palestijnen geraakt door rubber-metalen kogels en tientallen anderen kregen ademhalingsmoeilijkheden als gevolg van traangas dat door Israëlische troepen werd afgevuurd tijdens een protest tegen de nederzettingen.

Meer dan 600.000 Israëli’s wonen in meer dan 230 nederzettingen die zijn gebouwd sinds de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem al-Quds in 1967.

Alle Israëlische nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht omdat ze gebouwd zijn op bezet land. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de Israëlische nederzettingenactiviteiten in de bezette gebieden in verschillende resoluties veroordeeld.

Topfoto: Israëlische troepen en Palestijnse moslimaanbidders botsen op elkaar in de compound van de al-Aqsa Moskee, in Jeruzalem al-Quds, op 21 mei 2021. (Foto door AFP)