Wat we weten over de explosie in het Al-Ahli Baptist Ziekenhuis

Bron: Alison Weir If Americans Knew - 
Israel Palestine News 20 okt 2023 ~~~

Temidden van de Israëlische luchtaanvallen op Gaza, waarbij meer dan 3.000 mensen omkwamen en meer dan 12.000 gewond raakten, werd een ziekenhuis in Gaza getroffen door een explosie die nog eens honderden doden veroorzaakte…

Op 17 oktober vielen er bij een explosie in het al-Ahli Baptist Hospital, een door christenen geleid medisch complex in het centrum van Gaza City, minstens 200 tot 300 doden en honderden gewonden.

Het geschatte dodental in Gaza op het moment van de ontploffing was al meer dan 3.000, met 12.500 gewonden. NBC meldde dat de ziekenhuizen in Gaza al voor de ontploffing te maken hadden met “een tsunami van gewonden” omdat de voorraden en de stroom uitvielen. Dit kwam bovenop een 16 jaar durende verstikkende belegering van Gaza (dat al sinds tenminste 2002 met tussenpozen te maken had met verwoestende blokkades). Het Israëlische dodental is 1.400 en er zijn 4.000 gewonden.

Israël gaf eerst stilzwijgend toe dat het verantwoordelijk was voor het raken van het ziekenhuis tijdens zijn voortdurende luchtaanvallen op Gaza, maar veranderde toen van richting en beweerde dat Palestijns “eigen vuur” verantwoordelijk was. Israëlische functionarissen hebben naar eigen zeggen bewijs gepresenteerd waaruit blijkt dat de enorme schade is veroorzaakt door verkeerd afgevuurde Palestijnse raketten. Israël heeft zijn versie een aantal keer veranderd.

Veel Palestijnse functionarissen en andere waarnemers hebben de Israëlische bewering betwist, vooral omdat Israël eerder had gewaarschuwd dat ziekenhuizen in Gaza zouden worden beschadigd door zijn troepen.

In feite had Israël het ziekenhuis al een paar dagen eerder gebombardeerd, op zaterdag 14 oktober.

Al Jazeera meldt dat een hoge gezondheidsfunctionaris in Gaza zegt dat Israël twee dagen voor de recente ontploffing twee artilleriegranaten had afgevuurd als “waarschuwing” op het Al-Ahli ziekenhuis.

Volgens het rapport “werd het ziekenhuis voor het eerst aangevallen op zaterdagavond. Een dag later belde het Israëlische leger de directeur van het ziekenhuis en vertelde hem: ‘We hebben jullie gisteren gewaarschuwd met twee granaten’ en vroeg om evacuatie van de faciliteit.” De volgende dag vond de aanval op Al-Ahli plaats.

De New York Times meldt een soortgelijk scenario.

Het hoofd van de Bisschoppelijke Kerk in Jeruzalem en het Midden-Oosten, die het ziekenhuis beheert, zei dat het Israëlische leger de ziekenhuismanagers sinds zaterdag minstens drie keer had gebeld en ge-sms’t met het verzoek aan de patiënten en het personeel om het ziekenhuisterrein te verlaten. De aartsbisschop zei dat de waarschuwingen specifiek waren voor het ziekenhuis. De artsen vertelden verslaggevers toen dat ze niet zouden vertrekken omdat ze hun patiënten nergens naartoe konden brengen en noemden evacuatie een doodvonnis voor patiënten die elektriciteit en zuurstof nodig hadden.

Ander bewijs in het Times rapport ondersteunt ook de stelling dat Israël verantwoordelijk was voor de aanval:

Videobeelden die na de aanval van zaterdag werden gepost – en door The New York Times werden geverifieerd – toonden schade in het ziekenhuis. De beelden toonden ook de resten van een artilleriegranaat tussen het puin.

Palestijnse gewapende groepen hebben meestal gebruik gemaakt van langeafstandsraketten van de artillerie om binnen Israël toe te slaan en hebben nooit houwitsers opgenomen die dit soort granaten afvuren. Maar Israël gebruikt gewoonlijk houwitsers om toe te slaan in Palestijnse gebieden.

Israëlische troepen hadden in voorgaande dagen ook andere ziekenhuizen in Gaza getroffen, waaronder het Al-Dura ziekenhuis en het Indonesische ziekenhuis. (zie dit)

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde dat er sinds het begin van het conflict op 7 oktober meer dan 51 aanvallen waren geweest op gezondheidszorgfaciliteiten in Gaza. Vijftien gezondheidswerkers werden gedood en 27 gewond.

Bovendien werd kort na de ontploffing in Al-Ahli het Europese ziekenhuis in Gaza getroffen door Israëlische luchtaanvallen. Met andere woorden, Israël heeft duidelijk een staat van dienst als het gaat om het aanvallen van ziekenhuizen.

Sommigen wijzen erop dat Israël er een reputatie van heeft Palestijnen de schuld te geven van aanvallen en dan, wanneer de feiten aan het licht komen, soms publiekelijk toegeeft dat Israëlische troepen verantwoordelijk waren. Israël beweerde bijvoorbeeld eerst dat Palestijnen verantwoordelijk waren voor de dood van een Palestijnse Amerikaanse journaliste, om later toe te geven dat ze was gedood door Israëlisch vuur.

Vriendelijk vuur?

Aan de andere kant melden zowel de BBC als de New York Times ‘feiten’ die het Israëlische standpunt lijken te ondersteunen dat de ontploffing in Al-Ahli het resultaat was van eigen vuur: raketten die verkeerd zijn afgevuurd door een Palestijnse verzetsgroep (hoewel de Times zegt dat het onderzoek nog voorlopig is).

President Biden herhaalde de Israëlische versie door te zeggen dat de Amerikaanse inlichtingendienst de bewering van Israël ondersteunt dat de ontploffing werd veroorzaakt door een verkeerd afgevuurde Gazaanse raket.

Omdat vriendelijk vuur vaak een onderdeel is van langdurige conflicten, is de mogelijkheid van een dergelijke oorzaak altijd het overwegen waard. In het conflict tussen Israël en Hamas in 2009 bleek bijvoorbeeld dat 45% van de Israëlische doden te wijten was aan Israëlisch eigen vuur.

Gezien de huidige omstandigheden in Gaza – nachtelijke bombardementen, hele wijken die tot puin zijn gereduceerd – is het mogelijk dat de feiten nooit helemaal tot ieders tevredenheid zullen vaststaan.

Israëlische aanvallen op medische faciliteiten en personeel

Wat op dit moment wel bekend is, is dat het Israëlische leger een lange, gedocumenteerde staat van dienst heeft als het gaat om het beschadigen van ziekenhuizen en gezondheidszorgfaciliteiten, het doden en verwonden van Palestijnse artsen, medici en andere medische hulpverleners, en het aanvallen van ambulances.

Alleen al tijdens het conflict in 2014 hebben Israëlische strijdkrachten naar verluidt 67 gezondheidszorgfaciliteiten in Gaza beschadigd of vernietigd en 16 gezondheidswerkers gedood.

Hieronder staan slechts enkele van de vele incidenten van de afgelopen jaren:

  • Op 25 juli 2023 schoten Israëlische troepen een medicus van de Palestijnse Rode Halve Maan “met twee kogels in beide voeten” terwijl hij dienst had in het Askar-kamp bij Nablus.
  • De Palestijnse Rode Halve Maan meldt dat er in 2022 14 directe aanvallen waren op PRCS-medewerkers en vrijwilligers.
  • In 2023 zei een Canadese arts dat Israëlische soldaten hem in beide benen schoten toen hij gewonde demonstranten in Gaza behandelde. In die periode hadden Israëlische troepen 17 medici verwond en één gedood.
  • In mei 2022 beschadigden of verwoestten Israëlische troepen 19 medische centra.
  • In mei 2021 bombardeerde Israël een kliniek van Artsen zonder Grenzen.
  • In 2021 doodden Israëlische troepen de artsen Ayman Abu al-Ouf en Muin al-Aloul.
  • Paramedicus Razan al-Najjar werd in 2018 gedood door een Israëlische sluipschutter. Uit een onderzoek van de New York Times bleek dat de kogel die haar doodde “was afgevuurd door een Israëlische sluipschutter op een menigte waar ook medici in witte jassen in het zicht stonden”.

Dit zijn slechts enkele van de vele gevallen waarin Israëlische strijdkrachten medisch personeel hebben verwond en soms gedood.

Amerikaans militair personeel doelwit

Een ander voorbeeld is Israëls aanval in 1967 op de USS Liberty, waarbij overlevende Amerikaanse bemanningsleden beschreven hoe Israëlische soldaten met machinegeweren op brancarddragers schoten.

Israël en zijn aanhangers ontkennen dit ook, ondanks de bevindingen van een Amerikaanse commissie onder leiding van een admiraal met vier sterren die een onafhankelijk onderzoek deed naar de aanval.

Topfoto:: Tientallen gewonden worden naar het Al-Shifa ziekenhuis gebracht na een Israëlische luchtaanval op Al-Ahli Baptist Hospital in Gaza City, Gaza, op 17 oktober 2023. (foto)

Alison Weir is uitvoerend directeur van If Americans Knew, voorzitter van de Raad voor het Nationaal Belang en auteur van Against Our Better Judgment: The Hidden History of How the U.S. Was Used to Create Israel.


Gerelateerd (berichten in dit archief )