Een open brief van Israëliërs aan Israëliërs: Wij verdienen de waarheid over 7 oktober

Bron: Open brief 
Mondoweiss 31 oktober 2023  ~~~ 

Als Israëli’s eisen wij een officiële commissie over de gebeurtenissen van 7 oktober. Er wordt genocide gepleegd in Gaza uit naam van Israëlische slachtoffers en we weten nog steeds niet wie er is gedood, hoe ze zijn gedood en wie ze heeft gedood. Wij eisen antwoorden en dat zou u ook moeten eisen.

Noot van de redactie: De volgende verklaring is geschreven door een groep Israëlische burgers die anoniem willen blijven voor hun veiligheid en uit angst voor represailles van de overheid.

Aan onze mede-Israëliërs,

Wij roepen jullie aan vanuit de mist van genocide. We treuren en maken ons zorgen om “de onzen”, maar ook om degenen die de meesten van jullie negeren of als “dieren” beschouwen.

Toen Israëlische militaire functionarissen geruchten begonnen te verspreiden via Engelstalige Israëlische media over “onthoofde baby’s”, werden we onmiddellijk geraakt. We realiseerden ons dat de propaganda van onze regering niet meer hetzelfde was als bij eerdere moorddadige aanvallen op Gaza.

Terwijl Israël doorgaat met het naar buiten brengen van beelden van vermeende ‘Hamas-gebouwen’ in het concentratiekamp Gaza (wat is geen Hamasgebouw, in Israëlische ogen?), om hun bombardementen te rechtvaardigen, bevat de binnenlandse en internationale retoriek van Israël nu iets dat veel meer lijkt op nazi-vernietigingspropaganda.

We weten wat het doel is van deze propaganda. Meer dan 8.500 autochtone Palestijnse kinderen, vrouwen en mannen zijn uitgeroeid – en het aantal stijgt terwijl we dit schrijven. Velen zitten vast onder het puin van hun huizen en sterven langzaam. Anderen worden geconfronteerd met dorst, honger en besmettelijke ziekten. Tegelijkertijd blijven hooggeplaatste Israëlische figuren, zelfs onze president, roepen dat er ‘geen onschuldige burgers‘ in Gaza zijn.

Vergis je niet, wat Israël nu in Gaza doet zal de Israëli’s tientallen jaren achtervolgen. Het is nu tijd om ervoor te zorgen dat alle Israëli’s dit begrijpen. En dit begrip moet beginnen met volledige openheid over de gebeurtenissen van 7 oktober 2023.

Hier zijn een paar eisen die elke Israëli nu zou moeten stellen, zelfs als ze de voortdurende genocide in Gaza ontkennen. De eerste is een uitgebreide lijst van alle geïdentificeerde Israëlische slachtoffers. Er is geen uitgebreide lijst op een officiële overheidswebsite. De lijst die Ha’aretz publiceerde is gedeeltelijk. Sommige namen wachten op “goedkeuring voor publicatie” en we willen graag weten wat dit betekent.

Het ontbreken van een volledige lijst, na drie weken, leidt tot een andere eis die Israëlische burgers moeten stellen – de oprichting van een officiële onderzoekscommissie. Het enorme falen van de inlichtingendiensten en gevechtseenheden, evenals de Israëlische aandrang om Gaza in de afgelopen decennia in een openluchtgevangenis te veranderen, moeten uiteraard door een dergelijke commissie worden aangepakt. We willen graag weten hoe deze mislukkingen hebben bijgedragen aan de burgerdoden op 7 oktober en de dagen daarna.

Bovendien zijn er volgens de woordvoerder van Hamas al 50 Israëlische gevangenen gedood als gevolg van het besluit van onze regering om Gaza met een tapijt te bombarderen. Je kunt de woordvoerder van Hamas een betrouwbare bron vinden of niet, maar we weten dat Israëlische gevangenen, geliefden van velen hier, verspreid zijn over de hele strook en Israël lijkt hun precieze locatie niet te kennen.

Israëlische burgers moeten zich afvragen of ze willekeurige bombardementen steunen die de levens van gevangenen in gevaar brengen. Er ligt een ruilovereenkomst op tafel. We weten dat Hamas dit vanaf de eerste dag heeft aangeboden. Israël’s blinde genocidale wraak negeert het welzijn van Israëlische gevangenen.

En terwijl ons leger mensen uitroeit in Gaza, draaien de Israëlische Hasbara (propaganda) platforms op volle toeren, vooral in het buitenland. De verkoolde overblijfselen van dierbaren worden rondgedragen, naamloos, alleen gecontextualiseerd door ontmenselijkende oproepen om de gevangenen van het concentratiekamp in Gaza uit te roeien. Bij het zien van deze beelden, die gericht zijn op een Westers publiek en waarbij de families van de overlevenden volledig worden genegeerd, merken we eens te meer op dat we allemaal precieze informatie verdienen over wie deze slachtoffers zijn en hoe ze zijn gestorven.

Zonder een onafhankelijk onderzoek kunnen we alleen maar hopen dat we sporadische artikelen en getuigenissen van overlevenden bij elkaar kunnen sprokkelen. Samenzweringstheorieën zullen welig tieren. We zien nu al dat men probeert te ontkennen dat Israëlische burgers gedood zijn door Hamas-strijders.

Bovendien verwerpen we Israëlische pogingen om zijn gesneuvelde soldaten en andere veiligheidsagenten te bestempelen als slachtoffers van terreur die gelijk staan aan burgerdoden. Als een Israëlische soldaat gewoon een Israëlische burger is, dan is een Israëlische burger gewoon een soldaat. Wij verwerpen deze gevaarlijke vergelijking.

Tot slot achtervolgt ons de vraag wie sommige Israëlische burgers heeft gedood. Uit verschillende rapporten blijkt dat sommigen gedood werden door het Israëlische leger. Of ze nu in het kruisvuur terecht zijn gekomen, of opzettelijk beschoten zijn met tanks of helikopters om Hamas-strijders uit te schakelen of te voorkomen dat Hamas nog meer gevangenen zou nemen, wij verdienen een antwoord.

We eisen antwoorden omdat er in Gaza een genocide wordt gepleegd uit naam van Israëlische slachtoffers, ook al zijn nabestaanden fel gekant tegen deze wraakzuchtige gruweldaad. Wij eisen antwoorden en dat zou u ook moeten doen.

Bron: Door het Israëlische leger vrijgegeven foto van de gebeurtenissen op 7 oktober 2023. (Foto: Israëlische defensiemacht)


Gerelateerd (berichten in subarchief /Palestina):