Nicaragua heeft het ICJ gevraagd zich te mogen aansluiten bij Zuid-Afrika’s genocidezaak tegen Israël.

Bron: PressTV 9 februari 2024 ~~~

Nicaragua heeft formeel gevraagd om zich bij Zuid-Afrika te voegen in de genocidezaak tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ), aldus het hoogste gerechtshof van de VN.

Het Midden-Amerikaanse land diende zijn eigen verzoek in op 23 januari, aldus het in Den Haag gevestigde ICJ, ook bekend als het Internationaal Gerechtshof, op donderdag.

“In zijn verzoek om toestemming om te interveniëren, stelt Nicaragua dat het ‘belangen van juridische aard heeft die voortvloeien uit de rechten en verplichtingen die het Genocideverdrag oplegt aan alle staten die partij zijn,” aldus het ICJ.

Volgens de verklaring van het hof drong Nicaragua er ook bij de rechters op aan om te oordelen dat Israël “zijn verplichtingen onder de Genocide Conventie heeft geschonden en blijft schenden” en om ” alle handelingen of maatregelen die kunnen leiden tot het doden of blijven doden van Palestijnen te staken “.

Zuid-Afrika en Israël zijn uitgenodigd om schriftelijke opmerkingen te maken over het verzoek van Nicaragua om te mogen interveniëren als partij.

Zuid-Afrika heeft in december 2023 een genocidezaak tegen Israël aangespannen vanwege de oorlog tegen de Gazastrook.

Volgens het Zuid-Afrikaanse verzoekschrift waren de acties van Israël in Gaza “genocidaal van aard omdat ze bedoeld zijn om de vernietiging van een substantieel deel van de Palestijnse nationale, raciale en etnische groep teweeg te brengen”.

Topfoto: Palestijnen evacueren na een Israëlische luchtaanval op de Sousi-moskee in Gaza op 9 oktober 2023. (Foto door AFP)


gerelateerd (berichten in dit archief):