Spaanse regering herhaalt dat zij de Palestijnse staat zal erkennen

Spaanse regering herhaalt dat zij de Palestijnse staat zal erkennen

Bron: TelesurTV 10 april 2024 ~~~

Pedro Sánchez heeft voor het Congres geen verklaring afgelegd over het verbreken van de betrekkingen met Israël vanwege de genocide in Gaza.

De president van de Spaanse regering, Pedro Sánchez, verscheen woensdag voor het Congres, waar hij benadrukte dat Spanje de Palestijnse staat vóór juli zal erkennen en dat het de erkenning als volwaardig lid van de Verenigde Naties (VN) zal steunen, hoewel hij geen commentaar gaf op het verbreken van de diplomatieke betrekkingen met Israël vanwege de genocide in Gaza.

Sánchez vertelde Europarlementariërs dat het erkennen van de Palestijnse staat rechtvaardig is, wat de meerderheid van de Spaanse burgers eist en in het belang van Europa is.

Hij omschreef de “reactie” van Israël op de Al-Aqsa Flood die op 7 oktober door het Palestijnse verzet werd gelanceerd als disproportioneel. Hij zei dat de zionistische entiteit “decennia van humanitair recht met voeten treedt en dreigt het Midden-Oosten en de wereld te destabiliseren”, maar sloot zich niet aan bij degenen die hem opriepen om verder te gaan en de diplomatieke betrekkingen met Tel Aviv te verbreken.

Israël wedijvert met het nazisme voor de toppositie in de eredivisie van verschrikkingen in de menselijke geschiedenis. We eisen nu een einde aan de genocide. pic.twitter.com/ooZ88NsdDX – Ione Belarra (@ionebelarra) 10 april 2024

Onder hen was de voormalige minister en leider van Podemos, Ione Belarra, die aandrong op erkenning van de Palestijnse staat “morgen, in een buitengewone ministerraad”.

Ze wees erop dat dit geen zin heeft als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet wordt tegengehouden. “Stop de wapenverkoop, verbreek de betrekkingen, steun Zuid-Afrika in zijn petitie bij het Internationaal Gerechtshof”, eiste hij.

De afgevaardigde Iñigo Errejón, woordvoerder van de Sumar-coalitie, zei dat “er genocide plaatsvindt in Gaza, en we hebben een totaal embargo nodig op de aankoop en verkoop van wapens, verbreek de handelsbetrekkingen, breng de verantwoordelijken voor het Strafhof, en erken de Palestijnse staat, in het parlement, want het is een akkoord van de coalitieregering”.

Op zijn beurt vroeg de woordvoerder van Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Gabriel Rufián, Sánchez ook om verder te gaan, om de wapenhandel met Israël te stoppen en Netanyahu voor het Internationaal Strafhof (ICC) te brengen.

Gaza is het persoonlijke jachtgebied van Israël. Voor de ogen van de wereld. pic.twitter.com/SL9TDl50zK – Gabriel Rufián (@gabrielrufian) 10 april 2024

Ook Oskar Matute van Euskal Herria Bildu (ook bekend als Bildu) eiste dat Spanje een einde maakt aan de wapenhandel met Israël en dat er een datum wordt vastgesteld voor de erkenning van de Palestijnse staat.

Verschillende parlementsleden uitten kritiek op de Volkspartij en haar leider Alberto Núñez Feijoó omdat zij de erkenning van de Palestijnse staat afhankelijk stelden van een onderhandelingsproces tussen de Spaanse partijen en van de steun van meer Europese landen met internationaal gewicht aan het Spaanse standpunt.

Tijdens de controlesessie riep Sánchez op tot een permanent staakt-het-vuren in Gaza, de vrijlating door de Palestijnse beweging Hamas van de gijzelaars die het in dat gebied vasthoudt en een verhoging van de internationale hulp met het oog op de ernstige humanitaire situatie.

Een ander onderwerp dat vandaag aan de orde kwam, waren de betrekkingen tussen Spanje en Marokko. In dit verband bekritiseerden Errejón en Rufián de incoherentie van de steun van de Spaanse regering aan Palestina en haar afzien van steun aan de Saharaanse zaak.

Topfoto: Verschillende parlementsleden eisten dat Sánchez de betrekkingen met de zionistische entiteit zou verbreken, er geen wapens meer mee zou verhandelen en Netanyahu voor het Internationaal Strafhof zou brengen. | Foto: EFE