Freedom Flotilla-activisten vastbesloten naar Gaza te varen ondanks Israëlische dreigementen

Bron: Yusuf Selman Inanc,  
Istanbul Middle East Eye 19 april 2024 ~~~

Burgergroeperingen bereiden vier schepen voor om het beleg van Gaza te doorbreken, maar zijn zich ervan bewust dat Israël hen als doelwit kan kiezen, zoals het in 2010 met de Mavi Marmara deed.

Een groep mensenrechtenorganisaties is van plan om volgende week vanuit Istanbul een flotilla van vier schepen naar Gaza te sturen om Israëls blokkade van de Palestijnse enclave op te heffen, kondigden activisten vrijdag aan.

Leden van de Freedom Flotilla Coalition (FFC) spraken vanaf een werf in Tuzla in Istanbul, aan boord van het Akdeniz-schip, een van de vier schepen die aan de reis zullen beginnen. Ze spraken hun vastberadenheid uit om Gaza te bereiken ondanks de dreigementen van Israël.

De persconferentie werd bijgewoond door activisten van verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder Ann Wright en Huwaida Arraf van de US Boat to Gaza, Wendy Goldsmith van de Canada Boat to Gaza, Torstein Dahle van FFC Noorwegen, Zaher Birawi van het International Committee for Breaking the Siege on Gaza, Zohar Chamberlain Regev van FFC, Carlos Trotta van Artsen zonder Grenzen, Fauziah Mohd Hasan van Malaysia My Care, Medea Benjamin van de Amerikaanse groep Code Pink en Suzanne Adely van het Amerikaanse National Lawyers Guild.

Dit initiatief roept herinneringen op aan het incident met de Mavi Marmara in 2010, toen een poging om het Israëlische beleg van Gaza te doorbreken resulteerde in de dood van tien mensen nadat het Israëlische leger een inval deed in het schip in internationale wateren. Het incident zette de Turks-Israëlische diplomatieke betrekkingen flink onder druk.

Deze keer heeft de Humanitarian Relief Foundation (IHH), de belangrijkste organisator van de coalitie, uitgebreide voorbereidingen getroffen, waaronder de aanschaf van drie schepen.

Twee schepen zijn bestemd voor activisten, terwijl een derde schip, dat momenteel aangemeerd ligt in het Turkse Iskenderun, 5,5 ton humanitaire hulp zal vervoeren.

Er wordt nog een schip verwacht uit Italië. Ongeveer 1.000 mensen zullen deelnemen aan de reis, vergezeld door 100 journalisten met internet- en satellietverbindingen.

Mensen staan te popelen om naar Gaza te varen en deel uit te maken van deze historische missie.
-Mustafa Ozbek, Humanitarian Relief Foundation

Hoewel de coalitie volgende week wil vertrekken, blijft de kwestie van officiële toestemming onduidelijk. “We zijn nog steeds in onderhandeling met Turkse ambtenaren,” zei Mustafa Ozbek, een mediafunctionaris bij IHH, eraan toevoegend dat toestemming van Cyprus niet nodig zou zijn.

Ondanks de lopende voorbereidingen is het onzeker wanneer en of de schepen zullen uitvaren. Terwijl de Turkse regering er het zwijgen toe doet, hebben Israëlische functionarissen de hoop uitgesproken dat de poging voor onbepaalde tijd zal worden uitgesteld. Israël heeft IHH sinds 2008 aangemerkt als een “terreurorganisatie”.

Turkse bronnen die bekend zijn met de zaak geven echter aan dat de vloot mogelijk zal uitvaren, hoewel de aankomst in Gaza onzeker is.

De bronnen vertelden MEE dat Turkse functionarissen huiverig zijn voor het binnenvaren van de Israëlische zeewateren door de flotilla, uit vrees voor verdere complicaties in de bilaterale betrekkingen.

De Turkse regering is van mening dat ze aanzienlijke inspanningen heeft geleverd om het conflict te beëindigen, waaronder het opleggen van beperkingen aan de export naar Israël die de defensie-industrie van het land tijdens de oorlog zou kunnen ondersteunen, aldus de bronnen.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet gereageerd op vragen van MEE over de geplande vloot.

“We zullen Gaza zeker bereiken'”

Ozbek van IHH gelooft dat 24 april een realistische vertrekdatum zou zijn, maar dat er verschillende technische uitdagingen moeten worden aangepakt, zoals het onderhoud van het schip, het rekruteren van de bemanning, extra slaapplaatsen en het inslaan van voedsel, drank en andere benodigdheden.

Ann Wright, een voormalige kolonel van het Amerikaanse leger die in 2003 ontslag nam omdat ze tegen de invasie van Irak was, vertelde MEE dat ze vastbesloten zijn om hun missie te volbrengen. “We weten dat de Turkse regering hard werkt op diplomatiek en humanitair gebied. Toch verwachten we hun steun en die van andere regeringen voor onze missie,” zei ze.

Volgens het internationaal recht heeft Israël niet het recht om een schip gevuld met burgers en humanitaire hulp binnen te vallen.
– Ann Wright, voormalig kolonel bij het Amerikaanse leger

“Er is geen sprake van dat we niet kunnen uitvaren. Er is geen sprake van dat we Gaza niet kunnen bereiken,” voegde ze eraan toe.

Verwijzend naar de inval van het Israëlische leger in de Mavi Marmara zei Wright: “In het geval van een dergelijke aanval verwachten we van alle regeringen dat ze het internationaal recht handhaven. Volgens het internationaal recht heeft Israël niet het recht om een schip gevuld met burgers en humanitaire hulp binnen te vallen.”

Huwaida Arraf, een mensenrechtenadvocaat, zei ook: “De mogelijkheid bestaat dat Israël ons aanvalt. We kunnen alleen maar hopen dat ze dat niet doen, want dan zou de hele wereld naar ons kijken. Zelfs als ze dat wel doen, zullen we geweldloos verzet plegen.”

Wat betreft de mogelijkheid om de schepen om te leiden naar alternatieve bestemmingen zoals Egypte, verklaarde Wright dat ze de situatie op dat moment zouden beoordelen.

“We weten dat dit zeer gevaarlijke tijden zijn voor de regio. De mensen in Palestina lopen echter ook gevaar. Daarom zal bijvoorbeeld de escalatie tussen Iran en Israël geen invloed hebben op onze beslissing.”

Ondertussen, terwijl coalitieleden in gesprek waren met de pers, gingen de intensieve werkzaamheden aan boord van het Akdeniz-schip door.

De Akdeniz, oorspronkelijk een cruiseschip versierd met afbeeldingen van Italiaanse, Griekse en Montenegrijnse kusten, ondergaat een uitgebreide transformatie.

De namen van de zalen zijn veranderd om thema’s van vrijheid op te roepen, terwijl een restaurant is omgedoopt tot “libertas”, wat vrijheid betekent in het Latijn.

Elke kamer wordt opnieuw ingericht om plaats te bieden aan ten minste twee activisten en een voormalig restaurant is omgebouwd tot een persruimte met 24 uur per dag internet en satellietverbinding voor journalisten.

“Dit schip heeft acht verdiepingen en kan 800 mensen herbergen. Het heeft alle vereiste voorzieningen voor de veiligheid van de activisten,” zei Ozbek.

“Er is enorm veel interesse om deel te nemen aan de flotilla-coalitie. We hebben via internet 12.000 aanmeldingen ontvangen uit tientallen landen. Mensen staan te popelen om naar Gaza te varen en deel uit te maken van deze historische missie,” zei hij.

Topfoto: Het Akdeniz-schip voor anker in Istanbul Tuzla, op vrijdag 19 april 2024 (MEE/Yusuf Selman Inanc)