Het besluit van Colombia om de banden met Israël te verbreken zou een regionaal domino-effect kunnen hebben

Bron: Inigo Alexander middleeasteye 3 mei 2024 ~~~ 

Sommige analisten geloven dat, hoewel de actie van president Gustavo Petro geen invloed zal hebben op de Gaza-oorlog, het anderen zou kunnen aanzetten om Israël te isoleren.


Colombia is het tweede Zuid-Amerikaanse land geworden dat de betrekkingen met Israël verbreekt vanwege de oorlog tegen Gaza.

Tijdens een toespraak op woensdag in de hoofdstad Bogota kondigde de Colombiaanse president Gustavo Petro aan dat hij vanaf 2 mei de banden met Israël zal verbreken, na maanden van spanningen tussen beide landen.

Morgen “verbreken we de diplomatieke betrekkingen met de staat Israël omdat ze een regering hebben, omdat ze een president hebben die genocidaal is”, zei Petro tegen een juichende menigte die bijeengekomen was om de Internationale Dag van de Arbeiders te vieren.

Petro zei dat Colombia niet passief kan toekijken bij een “genocide” en “uitroeiing van een heel volk”.

“Als Palestina sterft, sterft de mensheid,” voegde hij eraan toe.

Geen verrassende stap

Petro neemt geen blad voor de mond als het om Israël gaat, want de afgelopen maanden heeft hij in het openbaar een sterk pro-Palestijns verhaal laten zien.

In maart dreigde hij de banden met Israël te verbreken als het land geen gehoor zou geven aan de oproep van de Verenigde Naties tot een staakt-het-vuren.

De voortdurende oorlog in Gaza heeft veel aandacht gekregen op Petro’s X profiel, waarschijnlijk het favoriete platform van de president om zijn mening te uiten.

Petro heeft zichzelf gepositioneerd als een voorvechter van de onderdrukten, de underdog'.
- Elizabeth Dickinson, Internationale Crisisgroep

Sinds oktober heeft Petro’s voortdurende stroom tweets over het onderwerp tot controverse geleid en kritiek uitgelokt vanwege zijn vermeende gebrek aan diplomatieke finesse. Hij heeft consequent opgeroepen tot een staakt-het-vuren, de Israëlische regering openlijk bekritiseerd om haar acties – waarbij hij het Israëlische leger controversieel gelijkstelde aan de nazi’s – en zich uitgesproken tegen de vele aanvallen en schendingen in heel Palestina.

“Petro’s aankondiging dat hij de banden met Israël zal verbreken komt na maanden van spanningen en openhartige verklaringen, dus het is – in die zin – geen verrassing. Als politicus heeft Petro zich herhaaldelijk gepositioneerd als een voorvechter van de onderdrukten, de underdog,” vertelde Elizabeth Dickinson, een senior analist voor Colombia bij de International Crisis Group, aan Middle East Eye.

Israël’s minister van Buitenlandse Zaken, Israël Katz, reageerde op X op Petro’s beslissing en noemde het Colombiaanse staatshoofd een “antisemitische president vol haat”.

‘Morele nederlaag’ voor Israël

Het verbreken van de banden met Israël is de sterkste actie die de Colombiaanse president heeft ondernomen sinds het uitbreken van de oorlog in oktober vorig jaar.

Eind oktober riep Petro Colombia’s ambassadeur in Israël terug, kort nadat hij had aangekondigd dat het land een ambassade in Palestina zou openen. Ook Honduras en Chili riepen hun ambassadeurs terug.

In februari besloot Colombia zijn aankopen van Israëlische wapens op te schorten, na een Israëlische aanval op Palestijnen die op hulp wachtten. Vervolgens diende de Colombiaanse regering begin april een formeel verzoek in om zich aan te sluiten bij de zaak van Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof, waarin Israël wordt beschuldigd van genocide.

Een centrale figuur in de regering van Petro, de minister van Milieu Susana Muhamad, heeft Palestijnse wortels en is tijdens haar regeringsperiode een uitgesproken verdediger van de Palestijnse zaak geweest.

Colombia is van oudsher een “historische bondgenoot” van Israël in de regio. Onder Petro, de allereerste linkse president van het land, heeft Colombia er echter voor gekozen om afstand te nemen van Israël.

“Het zal belangrijker zijn voor Israël dan voor Colombia, omdat het een harde klap is. Het is een morele nederlaag die Israël nog meer isoleert,” vertelde Mauricio Jaramillo, professor internationale betrekkingen aan de Universidad del Rosario in Bogota, aan MEE.

De details van de Colombiaanse beslissing om de banden met Israël te verbreken moeten nog door de Colombiaanse regering worden toegelicht. Petro’s voorganger, de conservatieve Ivan Duque, was een goede vriend van Israël en ondertekende een vrijhandelsovereenkomst met de staat, iets waarvan Jaramillo verwacht dat het intact zal blijven ondanks Petro’s beslissing.

“Colombia zal niet verder willen gaan dan een eenvoudige breuk die de terugkeer van de Israëlische ambassadeur impliceert,” zei Jaramillo, die benadrukte dat de economische impact van het verbreken van de banden waarschijnlijk beperkt zal zijn, omdat de twee landen geen bijzonder nauwe commerciële relatie hebben. De Colombiaanse export naar Israël bedroeg in 2023 iets minder dan 500 miljoen dollar.

Militaire afhankelijkheid

Een groot deel van de relatie tussen de landen draait historisch gezien om defensie en veiligheid. De Andesnatie vertrouwt al tientallen jaren op Israëlische militaire steun in de strijd tegen gewapende groepen en drugskartels.

Het verbreken van de banden zou een einde maken aan die steun, waardoor een centrale pijler van de binnenlandse agenda van president Petro verloren zou gaan.

“Een van Petro’s belangrijkste binnenlandse beleidsmaatregelen, bekend als ‘totale vrede’, is het streven naar vredesbesprekingen met verschillende gewapende groepen. Het aandringen op een staakt-het-vuren in Gaza, en vervolgens deze beslissing [om de banden te verbreken], passen in zijn politieke verhaal en we moeten deze beslissing lezen als een kwestie van zijn persoonlijke overtuiging en een toneelstukje naar zijn politieke basis,” legde Dickinson uit.

Desalniettemin verwelkomden de Palestijnse autoriteiten in Colombia Petro’s beslissing en zeiden dat het doorbreken van de afhankelijkheid van de Israëlische militaire inlichtingendienst het land op de lange termijn ten goede zou komen.

“Op de lange termijn is het goed voor het land, Colombia of wie dan ook kan niet zo afhankelijk zijn van één land, omdat men dan gebonden kan raken aan de belangen van een derde partij. Het is een kans op lange termijn voor de veiligheid en defensie van Colombia om zijn leveranciers te diversifiëren en niet overgeleverd te zijn aan de grillen van een derde partij,” vertelde Alexander Montero, politiek adviseur bij de Palestijnse ambassade in Bogota, aan MEE.

De Israëlische ambassade in Colombia reageerde niet op het verzoek van Middle East Eye om commentaar.

Domino-effect?

Met Petro’s beslissing om de banden te verbreken, voegt Colombia zich nu bij Bolivia en Belize als de enige landen in Amerika die hun banden met Israël hebben verbroken vanwege de voortdurende oorlog in Gaza. Sommige analisten denken dat Petro’s beslissing anderen kan aanmoedigen om dit voorbeeld te volgen.

Deskundigen waarschuwden ook dat de beslissing van Colombia om de banden met Israël te verbreken waarschijnlijk een beperkte tastbare invloed zal hebben op het lopende Israëlische offensief in Gaza. Tot nu toe hebben Israëlische troepen bijna 35.000 mensen gedood in Palestina.

Brazilië en Chili zouden de meest waarschijnlijke regionale kanshebbers zijn om dit voorbeeld te volgen, aangezien beide landen worden geleid door linkse politici die ook naar buiten toe kritiek hebben op de acties van Israël.

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva werd in februari persona non grata verklaard door de Israëlische regering nadat hij de voortdurende aanvallen van Israël had vergeleken met acties tijdens de Holocaust.

Zijn Chileense tegenhanger, Gabriel Boric, is al lange tijd een verdediger van de Palestijnse zaak en heeft zich sinds het uitbreken van de oorlog herhaaldelijk tegen Israël uitgesproken. Chili is ook de thuisbasis van de grootste Palestijnse diaspora buiten de Arabische wereld, dus president Boric wordt geconfronteerd met verhoogde interne druk om een hardere houding ten opzichte van Israël aan te nemen.

Desondanks zag Chili prompt af van het verbreken van de banden met Israël. Na de aankondiging van Petro verklaarde de Chileense minister van Buitenlandse Zaken, Alberto van Klaveren, dat het volgen van dit voorbeeld “geen maatregel is die wordt overwogen” door de regering-Boric.

“Ik denk niet dat het een enorme politieke, militaire of economische impact zal hebben op Israël,” vertelde Yousef Aljamal, een academicus en co-auteur van Palestinian Diaspora Communities in Latin America and Palestinian Statehood, aan Middle East Eye.

“[Maar] het is een belangrijke stap die de deur zou kunnen openen voor andere landen, vooral in Latijns-Amerika, om dit voorbeeld te volgen en de banden met Israël te verbreken. Ik denk niet dat het invloed zal hebben op de aanvallen van Israël op Gaza, maar het zal een boodschap van solidariteit sturen naar het Palestijnse volk.”

Topfoto: De Colombiaanse president Gustavo Petro toont zijn vuist tijdens een bijeenkomst ter viering van de hervormingen van de regering in Bogota, Colombia, op 1 mei 2024 (Luisa Gonzalez/Reuters)


Gerelateerd (berichten in dit archief):