Het recht zich te land en ter zee tegen genocide te verzetten

Bron: studenten New York 
Internationale Solidariteitsbeweging 6 mei 2024

Van Palestina tot de Freedom Flotilla tot kampementen op universiteiten, verzet groeit: Een ISM communiqué


Mensenrechtenverdediger Bassam Tamini heeft opnieuw zes maanden administratieve detentie opgelegd gekregen, en voegt zich daarmee bij honderden Palestijnen die voor onbepaalde tijd worden vastgehouden zonder in staat van beschuldiging te zijn gesteld. Tamini en zijn dochter Ahed zijn felle critici van het kolonistengeweld op de Westelijke Jordaanoever. Deze recente verlenging is gewoon weer een tactiek om afwijkende meningen de kop in te drukken en Bassam het zwijgen op te leggen omdat hij opkomt voor de Palestijnen in de bezette gebieden.

Als we zien hoe bruut de politie reageerde op de studentenkampementen, worden we eraan herinnerd dat onderdrukking overal is. En terwijl we toekijken hoe Palestijnse activisten zoals de familie Tamini het doorstaan, verheugen Palestijnen zich over jonge mensen aan de andere kant van de wereld die de medeplichtigheid van hun regering aan genocide en de weigering van hun universiteit om zich aan te sluiten bij de BDS-beweging om te desinvesteren van Israël, aan de kaak stellen.

International Solidarity Movement (ISM) staat achter deze studenten die hun academische toekomst, en soms hun leven, op het spel zetten om een vrij Palestina te eisen.

Net zoals we achter de rechtvaardige inspanningen van de Freedom Flotilla staan die honderden artsen, leraren, advocaten en internationale mensenrechtenactivisten uit meer dan 40 landen bijeenbrengt om het beleg van Gaza te doorbreken door over de Middellandse Zee te varen met 5500 ton broodnodige humanitaire hulp.

We hebben het recht om te land en ter zee de Palestijnen te steunen in hun verzet tegen uitroeiing.

De International Solidarity Movement blijft activisten ontvangen in de bezette gebieden om te dienen als een beschermende aanwezigheid – als pleitbezorgers en getuigen – tegen het geweld van koloniaal kolonialisme. Vanwege dit werk worden we vaak als opruiend beschouwd. President Biden gaf een verklaring uit waarin hij beweerde dat de studentenkampementen gewelddadig en destructief zijn en Israëlische kranten publiceerden de namen van Flotilla-deelnemers en schilderden hen af als terroristen. Maar we verenigen ons met een verscheidenheid aan tactieken die gebaseerd zijn op vrijheid en veerkracht en die continenten en internationale wateren overstijgen omwille van onze menselijkheid… en die van jullie.

Beschouw dit als een formele uitnodiging aan studenten die betrokken zijn bij de kampementen, de honderden flotilla-activisten die uitvaren en iedereen die werkt aan een rechtvaardige vrede in Palestina. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en er gaat niets boven ter plekke zijn, dus overweeg deze zomer om wat tijd met ons door te brengen op de Westelijke Jordaanoever. We beloven je dat het een ervaring is die je niet op de campus zult krijgen.

Topfoto: Studentenkampement ter ondersteuning van Gaza op de campus van City College of New York. Credit: David Dee Delgado/Reuters.