ISM vrijwilliger in Palestina

Dringende oproep voor vrijwilligers – Palestijnen verwerpen de ‘deal van de eeuw’

Bron: ISM-palestine, Action Alerts, Hebron 10 februari 2020
Palestijnen verzetten zich tegen de “deal van de eeuw” bij een protest in Al-Khalil (Hebron)

In een tijd van verhoogde agressie tegen Palestijnen door Israëlische bezettingstroepen die de ‘Deal of the Century’-protesten op de Westelijke Jordaanoever onderdrukken, roept de Internationale Solidariteitsbeweging een dringende oproep op voor vrijwilligers.

Wat is de ‘Deal of the Century?’

Op 28 januari 2020 kondigden Donald Trump en Benjamin Netanyahu hun annexatieplan voor Palestina aan. Vermoedelijk om een ​​einde te maken aan de 52-jarige bezetting van Palestina door Israël, werd het ‘vredesplan’ opgesteld zonder enige Palestijnse inbreng en biedt Israël een wensenlijst van hun lang gekoesterde eisen, ten koste van de Palestijnse rechten en vrijheden.

Hoewel de VS beweren dat het plan uitzicht biedt op een toekomstige Palestijnse ‘staat’, doet het dit voor een onaanvaardbare prijs, waarvan Israël schaamteloos profiteert. Enkele van de belangrijkste punten zijn:

Een voorgestelde Palestijnse ‘staat’ met een zeer beperkte soevereiniteit, het zou bijvoorbeeld geen eigen leger mogen hebben en Israël zou de veiligheidscontrole behouden over vitale gebieden zoals de zee van Gaza
Jeruzalem vestigen als de ‘onverdeelde’ hoofdstad van Israël, en de Palestijnen ontdoen van hun huidige rechten op hun hoofdstad, Oost-Jeruzalem
Officiële erkenning van illegale Israëlische nederzettingen gebouwd op gestolen Palestijnse grond, waardoor ze onder Israëlische controle komen
Annexatie van verdere delen van Palestijns grondgebied, waaronder de Jordaanvallei
Duizenden Arabisch-Israëliërs van hun staatsburgerschap ontdoen en met geweld overbrengen naar de Westelijke Jordaanoever
Het uiteindelijk weigeren van het ‘recht op terugkeer’ van Palestijnse vluchtelingen naar hun huizen, verloren in de Nakba
Het plan is resoluut verworpen door de Palestijnse leiders en mensen die dagelijks onderdrukt worden.

Waarom ben ik nodig?

Protesten zijn op de Westelijke Jordaanoever uitgebroken als reactie op de legitimering van Trump over de misdaden van Israël tegen Palestijnen. Zoals gewoonlijk zijn de protesten zwaar onderdrukt door het Israëlische leger met dodelijke kracht. Vijf Palestijnse tieners zijn al vermoord door Israëlische soldaten sinds de deal werd aangekondigd, terwijl nog tientallen gewond zijn geraakt. Het gewelddadige optreden van Israël tegen de Palestijnse protesten tegen de Deal of the Century zal naar verwachting doorgaan. Dit betekent dat we meer vrijwilligers nodig hebben om ervoor te zorgen dat er een internationale aanwezigheid is om het bewustzijn over mensenrechtenschendingen door de bezettingsmacht te documenteren en te vergroten.

Wat zou ik er kunnen doen?

ISM-vrijwilligers ondersteunen Palestijns verzet door beschermende aanwezigheid te bieden bij demonstraties, schendingen van de mensenrechten tegen Palestijnen door Israëlische kolonisten of soldaten waar te nemen en te documenteren. In deze kritieke tijd van verhoogde politieke spanning hebben we dringend vrijwilligers nodig om solidariteit te sluiten met Palestijnen die vechten voor hun recht op zelfbeschikking.

Afgezien van de behoefte aan praktische solidariteit, is het ervaren van de situatie voor jezelf van vitaal belang om voldoende te begrijpen waarom de ‘deal van de eeuw’ zo’n bedreiging is voor de toekomst van Palestina, en je persoonlijke ervaringen zullen je toelaten om effectiever te lobbyen en campagne te voeren in uw thuisland.

bezettingstroepen bij checkpoint 56, al Khalil (Hebron)

Krijg ik training?

ISM organiseert verplichte tweedaagse trainingssessies voor potentiële vrijwilligers voordat ze enig werk ter plaatse doen.

Hoe meld ik me aan?

Je kunt voor minimaal twee weken lid worden van ISM als vrijwilliger. Je zult echter waarschijnlijk meer uit je ervaring halen als je je voor een langere periode kunt engageren. We verwelkomen vrijwilligers voor een periode drie maanden (maximale visa-periode).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *