Trump-Kushner ‘Peace Plan’ negeert elephants-in-the-room: Israël creëerde deze puinhoop

Bron: Kathryn Shihadah
op imemc.org 22 februari 2020 ~~~ 

Het “Peace” -plan van Trump-Kushner oogt strak en zakelijk, met een aura van objectiviteit en balans – maar het is precies het tegenovergestelde, en er stinkt iets aan.

Er is een gigantische kudde olifanten rond het Trump-Kushner vredesplan en ze gaan niet weg. De geur van dikhuiden is onmiskenbaar, maar de regering Trump, de regering Netanyahu en de Israëlische partizanen hebben tientallen jaren ervaring met het negeren van alles wat ongemakkelijk is voor hun agenda.

Die onmiskenbare menigte olifanten is de ontzegging en onderwerping van het Palestijnse volk, al sinds honderd jaar en momenteel zo flagrant, dat talloze mensenrechtenorganisaties en experts het apartheid hebben genoemd.

En hoewel de regering Trump beweert een toekomst van vrede te willen, zal dit plan geen vrede brengen.

Vanwege de olifanten.

OLIFANTEN VANAF HET BEGIN

Kort na de release van het plan pochte Kushner tegen Fox & Friends: “Dit is een voorstel van 80 pagina’s, met een kaart. Het is nog ooit eerder gedaan. ‘ Dikhuid-sporen staan ​​op elke pagina (en op de kaart), te beginnen met de allereerste zin:

“Israëliërs en Palestijnen hebben allebei veel geleden onder hun langdurige en schijnbaar eindeloze conflict.”

Om het document met deze verklaring te beginnen, is het negeren van een fundamentele waarheid: de oprichting van Israël – het zionistische project – heeft het Palestijnse volk verwoest en blijft dit vandaag nog doen.

Ja, beide partijen hebben geleden, maar slechts één partij heeft zijn thuisland verloren, leefde onder tientallen jaren van onrecht en onderdrukking en wordt langzaam uitgehongerd en vergiftigd.

“Sinds 1946 zijn er bijna 700 resoluties van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en meer dan 100 resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in verband met dit conflict geweest.”

Ontbrekende factoid: bijna alle 800+ resoluties (Kushner liet 45 resoluties van de VN-Mensenrechtenraad weg) die verband hielden met dit conflict, waren kritisch over het Israëlische beleid en de Israëlische daden die het internationale recht tartten.

“Deze resoluties hebben geen vrede gebracht.”

De resoluties hebben niet tot vrede geleid omdat (olifant-alert) Israël elk van hen heeft getart.

OLIFANTEN IN BASIS AANNAME: PALESTIJNEN HEBBEN HET PLAN NODIG

Het uitgangspunt waarop het Trump-Kushner Plan is gebaseerd, toont minachting voor fundamentele feiten: de Palestijnse samenleving kwijnt weg vanwege het beleid van Israël – niet een tekort aan Palestijnen of hun leiderschap.

De schuld geven aan Palestijns verzet

“Om volledige vrede te bereiken, is het aan het Palestijnse volk om duidelijk te maken dat zij de ideologieën van vernietiging, terreur en conflict verwerpen.”

Palestijnse mensen haandhaven geen conflicten – ze handhaven verzet tegen bezetting en apartheid (verzet is legaal, maar bezetting en apartheid zijn illegaal). Om volledige vrede te bereiken, moet Israël de olifanten van discriminatie en geweld verlaten en zich houden aan het internationale recht.

De schuld geven van Palestijnse achterlijkheid

“Het economische plan zal het Palestijnse volk in staat stellen om de samenleving op te bouwen die zij al generaties lang willen vestigen. Het zal de Palestijnen in staat stellen een betere toekomst te realiseren en hun dromen na te streven … Door eigendoms- en contractrechten, de rechtsstaat, anticorruptiemaatregelen, kapitaalmarkten, een pro-groeibelastingstructuur en een low-tari ff regeling met verminderde handel te ontwikkelen Dit initiatief beoogt beleidshervormingen in combinatie met strategische infrastructuurinvesteringen die het bedrijfsklimaat verbeteren en de groei van de particuliere sector stimuleren. “

Dit suggereert dat het Palestijnse volk niet in staat is geweest om een ​​geweldige samenleving op te bouwen, omdat het ontbreekt aan een pro-groei belastingstructuur en andere ‘first-world’, kunst van de deal regelingen. Terwijl de woorden van Kushner verblinden, negeren ze de ontelbare, onophoudelijke onrust en economische ontberingen veroorzaakt door bezetting, apartheid en blokkade. Israël heeft oorlogen geïnitieerd, voedsel en medicijnen achtergehouden en generaties Palestijnen getraumatiseerd.

In een publicatie uit 2016 van de VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD) werd opgemerkt:

De relatie tussen de Israëlische economie en die van het bezette Palestijnse gebied blijft die van twee ongelijke en ongelijke economieën, waarbij de grote, dominante economie beleid voert dat de kleine economie zwak en afhankelijk houdt … het Palestijnse volk beroven van hun vermogen om te produceren en, in het proces, het cultiveren van een afhankelijkheid van de Israëlische economie en donorhulp.

Zonder de bezetting zou de Palestijnse economie gemakkelijk het dubbele van het BBP kunnen produceren dat ze momenteel genereert, terwijl de chronische handels- en begrotingstekorten, evenals armoede en werkloosheid, zouden kunnen verdwijnen en de economische afhankelijkheid van Israël zou kunnen eindigen.

De olifant van bezetting: Palestijnse mannen staan ​​opgesteld bij de Eyal checkpoint (een van de ongeveer 150) in de noordelijke bezette stad van de Westelijke Jordaanoever Qalqiliya. (Daniel Tepper)

Duizenden Palestijnse mannen komen voor het ochtendgloren aan bij de controlepost vanwege de lange wachttijden die hen uren ophouden, terwijl ze proberen Israël binnen te komen voor werk.

De schuld geven aan Palestijnse onbekwaamheid / luiheid

“Deze visie is ontwikkeld om in t.z.t. de Palestijnse afhankelijkheid van hulp van de internationale gemeenschap te verminderen.”

Palestijnen zijn afhankelijk geweest van hulp omdat boeren beperkte toegang hebben tot hun velden, vissers tot hun zee en werknemers tot hun banen; Israël heeft belastingen geïnd namens de Palestijnse Autoriteit (PA) en weigerde vervolgens fondsen over te dragen; Israël weigert toegang tot benodigde medicijnen, bouwmaterialen en onderdelen om cruciale apparatuur zoals energiecentrales en meelfabrieken te repareren; en Israël heeft vaak items vernietigd of in beslag genomen die aan het Palestijnse volk zijn geschonken.

UNCTAD rapporteerde in 2019 dat de bezetting van Israël door de Westelijke Jordaanoever tussen 2000 en 2017 het Palestijnse volk ongeveer $ 47,7 miljard kostte – meer dan $ 2,5 miljard per jaar. Omdat Israël de landbouw (meer hieronder), de export, de natuurlijke hulpbronnen en het toerisme controleert, wordt doelbewust geld overgeheveld van de Palestijnse economie naar zijn eigen schatkist.

De manier om de afhankelijkheid van Palestijnen van hulp te verminderen, is door hen te bevrijden van bezetting en blokkade zodat ze kunnen werken en produceren, in plaats van bij controleposten te wachten ​​en een systeem te bestrijden dat hen wordt opgedrongen.

Hamas de schuld geven

“Gaza heeft een enorm potentieel, maar wordt momenteel gegijzeld door … terroristische organisaties die zich inzetten voor de vernietiging van Israël … [die] een oorlogsmachine van duizenden raketten en raketten, tientallen terreintunnels en andere dodelijke vermogens voeden … Gaza wordt gerund door terroristen die confrontaties uitlokken, die leiden tot meer vernietiging en lijden voor de bevolking van Gaza …

Als gevolg van de terreur en misleiding van Hamas lijden de mensen in Gaza onder enorme werkloosheid, wijdverspreide armoede, drastische tekorten aan elektriciteit en drinkwater en andere problemen die dreigen tot een humanitaire humanitaire crisis. “

Hoewel het beleid van Hamas te wensen overlaat, is Hamas niet de oorzaak van de humanitaire crisis in Gaza. Gaza bevindt zich onder een brutale blokkade omdat de bevolking de feitelijke bezetting van hun land durft te weerstaan. Sommige militanten schieten voornamelijk zelfgemaakte raketten naar Israël in verzet – deze “dodelijke” raketten (die ingezet zijn na Israëlisch geweld) hebben in 19 jaar ongeveer 50 Israëliërs gedood, terwijl het leger van Israël (het machtigste in het Midden-Oosten) meer dan 7.000 Palestijnen in Gaza heeft gedood in diezelfde periode en meer dan 461 Palestijnen in de Westbank en Oost-Jeruzalem.

Olifant van onevenredige kracht: scène van vernietiging in Gaza tijdens de invasie van Israël in 2014, waarbij 2.200 Palestijnen en 73 Israëli’s werden gedood. (Jehad Saftawi / IMEU)

In de ijver om Hamas te demoniseren, negeren Israël en zijn aanhangers (inclusief Jared Kushner) opnieuw ongemakkelijke feiten: de inspanningen van Hamas zijn niets meer of minder dan weerstand tegen onderdrukkend, illegaal Israëlisch beleid; Hamas-operaties zijn ingehouden; en – in tegenstelling tot de Israëlische hype – zijn de acties geen provocaties, maar reacties op Israëlische provocatie (met name op de catastrofale blokkade); Hamas heeft herhaaldelijk langlopende staakt-het-vuren-deals aangeboden, waarop Israël met geweld heeft gereageerd; en de meeste bemiddelde wapenstilstanden (79%) zijn gebroken door Israël.

De acties van Hamas en andere verzetsgroepen zijn over het algemeen minder dodelijk dan die van Israël. Bekijk deze statistieken van de Israëlische mensenrechtenorganisatie, B’Tselem:

“Peacetime”, september 2000 – december 2008

  • 136 Israëli’s gedood (14 door raketten)
  • 3.000 Gazanen gedood

Israëlische invasie in Gaza, 2008-9 (“raketten stoppen”)

  • 9 Israëliërs gedood (4 door raketten)
  • 1400 Palestijnen vermoord

“Vredestijd”, 2009-2012

  • 3 Israëli’s gedood (door raketten)
  • 291 Palestijnen vermoord

Israëlische invasie in Gaza, 2012 (“raketten stoppen”)

  • 6 Israëli’s gedood (door raketten)
  • 174 Palestijnen vermoord

“Vredestijd”, 2012-14

  • 1 Israëliër gedood (niet door een raket)
  • 27 Palestijnen vermoord

Israëlische invasie in Gaza, 2014 (“raketten stoppen”)

  • 72 Israëli’s gedood (17 door raketten)
  • 2.200 Palestijnen vermoord

Gaza / Israël sinds 2014

  • 5 Israëliërs gedood (1 door Gazan-sluipschutter, 4 door raketten)
  • meer dan 400 Gazanen gedood (meest door Israëlische sluipschutters)

Het is misschien niet verwonderlijk dat meerdere mensenrechtenorganisaties de schuld van de humanitaire crisis rechtstreeks op de schouders van Israël hebben gelegd.

Voor een tijdlijn van sterfgevallen in het conflict, ga hierheen.

OLIFANTEN IN DE BASISVERWACHTINGEN VAN HET “VREDES” -PLAN

De basisverwachtingen van het Kushner Plan zijn ondeugdelijk, overduidelijk partijgebonden en vertellen alleen de handige delen van het verhaal:

Er zal geen bevolkingsoverdracht plaatsvinden

“Vrede moet niet eisen dat mensen – Arabieren of joden – ontheemd worden. Zo’n constructie, die eerder tot burgerlijke onrust zal leiden, druist in tegen het idee van co-existentie. ”

Dit is een handige positie om in te nemen nadat Israël illegaal 600.000 joden naar West-Palestina en Oost-Jeruzalem heeft gebracht, op land dat is gestolen van Palestijnen. “Geen bevolkingsoverdracht” zou in 1948 een nuttig beleid zijn geweest, om te voorkomen dat het zionistische leger honderden Palestijnse dorpen zou ontvolken en 750.000 Palestijnen zou verbannen en vervolgens zou weigeren hen terug te laten keren. Overplaatsing van bevolking naar bezet gebied is in strijd met het internationale recht sinds de vierde Conventie van Genève in 1949 werd geratificeerd.

De overdracht van Israëlische joden uit hun nederzettingen terug naar Israël (ook gestolen) zou ongetwijfeld “burgerlijke onrust” veroorzaken, maar het was een ernstige fout om ze in het land van iemand anders te plaatsen.

Terzijde, toen Palestijnen rond 1939 deelnamen aan burgerlijke onrust en protesteerden tegen de Britse overheersing en de bevolkingsoverdracht van Joden naar Palestina, werden ze brutaal onderdrukt. In 1987 gebruikten Israëlische soldaten “geweld, macht en mishandeling”, naast dodelijke munitie om ongewapende demonstraties tegen de bezetting te onderdrukken.
De Grote Mars van Terugkeer in Gaza, een massaal en aanhoudend vreedzaam protest, is beantwoord met geweervuur van scherpschutters. Wanneer Palestijnen grieven hebben, wordt geen poging gedaan om burgerlijke onrust te sussen en te voorkomen.

Olifant van brute kracht in de Great March of Return: Palestijnse demonstranten vluchten terwijl Israëlische troepen traangasbussen, rubberen kogels en scherpe munitie schieten over de grens met de Gazastrook op 4 mei 2018. Palestijnen demonstreerden tegen de illegale Israëlische blokkade, die zijn elfde jaar ingaat. De blokkade, het protest en de gewelddadige repressie van Israël zijn onophoudelijk. ((Mahmud Hams / AFP / Getty Images))

Israël zal historische claims opofferen

“Deze visie voorziet in de overdracht van aanzienlijk grondgebied door de staat Israël [aan de Palestijnen] – grondgebied waarop Israël geldige wettelijke en historische claims heeft gelegd en die deel uitmaken van het voorouderlijke thuisland van het Joodse volk – dat moet als een belangrijke concessie worden beschouwd. “

Deze verklaring negeert volledig de juridische en historische claims van Palestijnen op het land – hun vaderland. En terwijl de claim van Joodse Israëli’s gebaseerd is op een religieus document en een kortstondig mini-koninkrijk, 3000 jaar geleden, hebben Palestijnen onlangs genoeg op het land gewoond om eigendomsregisters en aktes in het Ottomaanse tijdperk te hebben. Ondertussen controleert Israël het hele land. Een groot aantal Palestijnen heeft zich bereid verklaard om genoegen te nemen met slechts 22% van wat ooit het hunne was. Is dit geen significante concessie van de kant van de Palestijnen?

Het oplossen van een probleem met deze complexiteit is natuurlijk niet eenvoudig, maar geen oplossing is geldig als de scheidsrechter oneerlijk is.

Normalisatie als uitgangspunt

“Sinds het moment van zijn oprichting heeft de staat Israël geen enkele dag van vrede gekend met al zijn buren … De Verenigde Staten zullen Arabische landen sterk aanmoedigen om hun betrekkingen met de staat Israël te normaliseren … Deze landen worden verwacht om een ​​boycot van de staat Israël te beëindigen en zich te verzetten tegen de boycot, desinvestering en sancties (meestal BDS genoemd) en elke andere inspanning om de staat Israël te boycotten. “

De bewering dat “Israël geen enkele dag van vrede met al zijn buren heeft gekend” roept een andere olifantswaarschuwing op: Israël begon of veroorzaakte oorlogen (Israël lanceerde de Zesdaagse Oorlog, de oorlog van 1973 werd gevoerd door landen die land probeerden terug te winnen dat Israël had het illegaal overgenomen en Israël is Libanon meerdere keren binnengevallen). Bovendien erkenden zowel Jordanië als Egypte Israël lang geleden.

Het bevelen aan Arabische buren om de betrekkingen met Israël in de huidige omstandigheden te normaliseren, gaat voorbij aan de legitieme redenen voor de wereldwijde BDS-beweging: de niet-naleving door Israël van het internationale recht (geen antisemitisme).

Conflict met de buren van Israël was onvermijdelijk omdat de staat werd gecreëerd op land dat toebehoorde aan een andere bevolkingsgroep, die verdreven werden en daardoor een ​​last voor hun buren te werden.

Eerst moet Israël de juiste wijzigingen aanbrengen. Dan kunnen zijn buren – en de wereld – overwegen om relaties te normaliseren.

OLIFANTEN IN HET ONDERWIJSPLAN

“Het [onderwijs] initiatief zal het Palestijnse volk in staat stellen hun ambities te realiseren. Door nieuwe datagestuurde, op resultaten gebaseerde onderwijsopties thuis, uitgebreide online onderwijsplatforms, verhoogde beroeps- en technische opleiding … kunnen studenten hun academische doelen bereiken en voorbereid zijn op de werkplek. “

Nogmaals, het plan Trump-Kushner veronachtzaamt de ware reden waarom Palestijnen ‘hun ambities niet kunnen realiseren’. Onder bezetting kunnen studenten vaak niet op tijd langs checkpoints komen voor lessen; schooldagen worden regelmatig onderbroken door Israëlische militaire traangasaanvallen of invasies, gevolgd door arrestaties van studenten en / of leraren; een groot aantal studenten is getraumatiseerd door Israëlisch geweld.

Tegen de verwachting in, behoren Palestijnen tot de hoogste geletterdheidscijfers ter wereld en Gaza heeft een van de hoogste percentages promovendi per hoofd van de bevolking ter wereld.

“Terwijl de Palestijnen tot de hoogste afstudeerpercentages in de regio behoren, zijn veel Palestijnse scholen te ver voorbij hun capaciteit, met te weinig leraren en klaslokalen om hun studenten te ondersteunen.”

In deze verklaring verdoezelt het Plan het feit dat Palestijnse studenten met een indrukwekkend tempo slagen onder onmogelijke omstandigheden. Hun academische prestaties moeten leiden tot een welvarende samenleving, maar dat doet het niet – vanwege de olifanten.

De verklaring vermeldt ook niet dat overbevolking te wijten is aan de reguliere praktijk van Israëlische troepen om bouwvergunningen voor scholen van de Westelijke Jordaanoever te weigeren en scholen te slopen. In Gaza raakte meer dan de helft van de scholen beschadigd tijdens een Israëlische aanval in 2014 – en vele daarvan zijn nog steeds niet herbouwd, omdat Israël de levering van bouwmaterialen regelmatig blokkeert.

Olifant van Israëlische bombardementen op scholen: Palestijnen gaan door het puin in een klaslokaal op de Abu Hussein VN-school in het vluchtelingenkamp Jebaliya die werd getroffen door een Israëlische tanksgranaat, 2014. (AP)


“Helaas ervaren Palestijnen momenteel een van de hoogste jeugdwerkloosheidscijfers ter wereld … Door de Palestijnse overheidssector beleidsadvies te geven over beste praktijken, aandacht van de particuliere sector voor dit probleem aan te moedigen en een uitgebreide strategie te bevorderen om jongeren en vrouwen weerbaar te maken , zullen meer vrouwen en jongeren zich bij de Palestijnse beroepsbevolking voegen. “

Senior Adviseur Kushner heeft de indruk dat Palestijnen hun afgestudeerden niet kunnen aanzetten tot succesvolle carrières, omdat ze buitenlandse miljardairs nodig hebben om hen advies te geven. Dit is het toppunt van arrogantie.

OLIFANTEN IN HET LANDBOUWPLAN

“Terwijl de landbouw goed is voor ongeveer acht procent van de Palestijnse werkgelegenheid, heeft deze sector zijn potentieel niet bereikt vanwege de beperkte toegang van Palestijnse boeren tot land, water en technologie. Een verbeterd bedrijfsklimaat op de Westelijke Jordaanoever en Gaza en toegang tot meer land zullen boeren enorme kansen bieden om hun activiteiten uit te breiden. ”

Waarom zouden Palestijnse boeren in de wereld ‘beperkte toegang’ hebben tot hun eigen land? Het is een eenvoudige vraag met een eenvoudig antwoord: Israël heeft een muur gebouwd die boeren scheidt van een groot deel van hun landbouwgrond. Het Internationaal Gerechtshof verklaarde de muur illegaal in 2004 (toen hij minder dan de helft was gebouwd) en beval hem te slopen. Desondanks is Israël doorgegaan met de bouw langs een route die Palestijnen effectief scheidt van de bijna 10% van het land van de Westelijke Jordaanoever – veel daarvan landbouwgrond – dat buiten de muur ligt.

Olifant van essentiële gevangenschap: een deel van de scheidingsmuur nabij Qalqiliya (Reinhart Krause, Reuters)

In een publicatie uit 2016 van de VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD) werden enkele meetbare effecten van de bezetting op de Palestijnse landbouw vermeld:

Sinds het begin van de bezetting in 1967 heeft het Palestijnse volk de toegang verloren tot meer dan 60 procent van het land van de Westelijke Jordaanoever en twee derde van het weideland. In Gaza zijn de helft van het gebied en 85 procent van de visbestanden niet toegankelijk voor Palestijnse producenten …

De VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD) meldt dat binnen de muur, de Israëlische onteigening voor de uitbreiding van illegale Israëlische nederzettingen en wegen die alleen voor joden zijn “beslag legt op het meest vruchtbare en best grazende land”.

Voor die Palestijnen die tijdens het oogstseizoen toegang hebben tot hun land, kunnen veel of al hun gewassen verloren gaan “als gevolg van geweld en bedreigingen door kolonisten” – die worden geholpen en gesteund door het Israëlische leger.

Sinds 1967 zijn tot 1 miljoen olijfbomen en 2,5 miljoen fruitbomen ontworteld, veelal als gevolg van illegale uitbreiding van de Israëlische nederzettingen en de bouw van de muur, en daarnaast als gevolg van vandalisme.

Alles bij elkaar veroorzaakte de bezetting een daling van de landbouwsector, van meer dan de helft van het Palestijnse bbp vóór 1967 tot slechts 6% in 2012.

Bovendien vernietigen of vernielen Israëlische militaire en illegale kolonisten infrastructuur, gebouwen en watersystemen, en beperkt de Israëlische regering de invoer van meststoffen, zaailingen en bepaalde soorten vee, waardoor “de meeste voordelen die voor de Israëlische landbouwsector worden gewaarborgd, buiten het bereik zijn van Palestijnse boeren.”

Nogmaals, de hulp die de Palestijnen nodig hebben, is geen advies van miljardairs, maar vrijheid van Israëlische overheersing en onderdrukking.

OLIFANTEN IN HET WATER- EN AFVALWATERPLAN

“De partijen [moeten] de wederzijdse waterrechten erkennen […] hebben waterhoudende grondlagen … en proberen gezamenlijk voor beide partijen gemakkelijk beschikbaar, redelijk geprijsd water te bieden.”

De bewoordingen in deze verklaring suggereren dat Israël en de Palestijnen ongeveer evenveel water lijden en te maken hebben met exorbitante prijzen.

In werkelijkheid heeft een van de ‘partijen’ al meer dan genoeg water, de andere te weinig, te duur en te giftig. UNCTAD beschrijft ook hier de oorzaak:

Palestijnse boeren wordt het recht ontzegd om waterputten te bouwen om aan de groeiende vraag naar water te voldoen, zelfs wanneer dat water vrijwel volledig afkomstig is van de Westelijke Jordaanoever … [organisaties], zoals Oxfam, melden dat Palestijnse activa, inclusief waterbronnen, vaak vernield worden door Israëlische kolonisten …

Aantasting van het milieu wordt ook veroorzaakt door kolonisten, door de lozing van onbehandeld afvalwater in nabijgelegen wadi’s en het storten van vast huishoudelijk en industrieel afval uit nederzettingen op Palestijnse landen. Bovendien zijn verschillende gevallen van dumpen van gevaarlijk en giftig afval op de Westelijke Jordaanoever gedocumenteerd.

Israël neemt 82% van het Palestijnse grondwater in beslag voor eigen gebruik of dat van zijn kolonisten, door het efficiënt naar de Israëli’s te leiden, maar Palestijnse dorpen te vermijden. Veel arme Palestijnse gezinnen geven tot 40% van hun schamele inkomen uit aan vrachtwagenwater tegen hoge prijzen.

Bovendien vernietigt het Israëlische leger routinematig de waterleidingen en putten van de Palestijnen. En als een variatie op het thema, gebruikt het Israëlische leger skunkwater in de aanval op protesten, of als collectieve straf. (sommige Amerikaanse politiediensten hebben het product geïmporteerd).

Israëlische troepen sproeiden skunkwater op schoolkinderen, huizen en straten in de wijk Qeitun van Hebron op een normale schooldag , 27 november 2015. (ISM-Palestine)

In Gaza is de situatie nog erger, met 97% van het water ongeschikt voor menselijke consumptie, grotendeels dankzij de Israëlische beperkingen op de invoer van materialen die nodig zijn voor de behandeling van afvalwater.

OLIFANTEN IN HET GEZONDHEIDSPLAN

“Het [gezondheidszorg] programma zal nieuwe middelen en prikkels bieden om de Palestijnse gezondheidszorgsector te transformeren en ervoor te zorgen dat het Palestijnse volk toegang heeft tot de zorg die ze nodig hebben binnen de Westelijke Jordaanoever en Gaza. Dit programma zal de capaciteit van Palestijnse ziekenhuizen snel vergroten door ervoor te zorgen dat zij over de voorraden, medicijnen, vaccins en apparatuur beschikken om zorg van topkwaliteit te bieden en te beschermen tegen noodsituaties op gezondheidsgebied. “

Nogmaals, het Kushner Plan insinueert dat de Palestijnen geen goede gezondheidszorg hebben omdat ze geen opleidingsniveau of competentie hebben.

In werkelijkheid is de gezondheidszorg in Gaza in wanorde omdat ziekenhuizen zijn gebombardeerd, medicijnen en apparatuur zijn ingehouden door de blokkade en enorme aantallen ernstig gewonde mensen medische hulp zoeken – velen met verwoestende verwondingen door Israëlische wapens die mogelijk illegaal zijn. In de loop der jaren heeft het Israëlische leger een patroon laten zien van het weigeren van Palestijnse vrouwen in de arbeidssector om naar het ziekenhuis te gaan; Israëlische soldaten jagen ambulances weg (zelfs voor kleine kinderen) en laten vervolgens de Palestijnen alleen, om te sterven.

Om het nog erger te maken, heeft de regering Trump onlangs de hulp aan ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem stopgezet.

Dit zijn enkele van de factoren die een kindersterftecijfer hebben veroorzaakt in de Palestijnse gebieden van 18,8 per 1.000 geboorten (in Israël is de mortaliteit 3,7 / 1.000), en een gemiddelde levensverwachting voor Palestijnen van 74 (versus 83 voor Israëli’s).

OLIFANTEN IN HET SPORT- EN ATLETISCHE PLAN

“Sport en atletiek kunnen Palestijnse jongeren helpen nieuwe banden aan te knopen … en Palestijnse teams kunnen een bron van amusement en trots zijn voor alle Palestijnen. Dit project zal de opties voor concurrerende, gezonde activiteiten voor Palestijnen uitbreiden door de bouw van openbare atletiekfaciliteiten op de Westelijke Jordaanoever en Gaza. Dit project is bedoeld om de volgende generatie Palestijnse atleten te inspireren die dromen van, en trainen voor toekomstige Palestijnse teams die op het wereldtoneel concurreren. ”

Sport en competitie zitten al in de harten van de Palestijnen – ze hebben Jared Kushner niet nodig om hen te inspireren. Wat ze wel nodig hebben, is een einde maken aan de bezetting die hen geen vergunning geeft om aan sportevenementen deel te nemen, hen ervan weerhoudt deel te nemen aan de Olympische Spelen en hun lichamen verminkt. Zelfs kinderen die op het strand voetballen, zijn onveilig onder Israëlische onderdrukking.

De Palestine Amputee Football Association, met meerdere teams in Gaza, wil op internationaal niveau spelen. (Cdni.rt.com)

Gaza is de thuisbasis van een onevenredig aantal geamputeerden, van wie velen hun ledematen hebben verloren omdat de medische voorzieningen van Gaza gespannen zijn en patiënten vaak geen toestemming krijgen om Gaza te verlaten voor verdere behandeling.

OLIFANTEN IN HET VERVOERPLAN

“[Palestijnen worden geconfronteerd] transportuitdagingen. Het gebrek aan havens heeft de kosten van Palestijnse economische activiteit verhoogd. Hoewel de Palestijnse staat Gaza zal omvatten, maken veiligheidsproblemen het bouwen van een haven in Gaza problematisch voor de nabije toekomst. “

Deze notie is illegaal volgens het VN-Zeerechtverdrag. Gaza heeft 25 mijl kustlijn, maar de Israëlisch-Amerikaanse coalitie zou de Palestijnen verbieden een haven te bouwen. Dit is niet hoe zelfbeschikking en soevereiniteit werken. Het plan zou in wezen de verwoestende, 13-jarige, illegale blokkade afdwingen en een goedkeuring verlenen aan de nu al 53-jaar durende feitelijke bezetting, omdat Israël alle Palestijnse import en export zou controleren.

CONCLUSIE

“Generaties Palestijnen hebben geleefd zonder vrede te kennen, en de Westelijke Jordaanoever en Gaza zijn in een langdurige crisis terechtgekomen.”

Heeft de Palestijnse pech ervoor gezorgd dat ze ‘zijn gevallen’ in een ‘langdurige crisis’? Nee, Palestijnen kregen een langdurige crisis opgedrongen – door Israël. Ze hebben zich op alle mogelijke manieren verzet, maar het mocht niet baten.

Als je het Kushner-plan leest, zou je nooit weten dat de verwoesting, de ramp binnen de Palestijnse samenleving door Israël is gecreëerd. In de 181 pagina’s en een kaart is er geen erkenning voor het feit, dat het zionistische project generaties Palestijnen grote onrechtvaardigheid heeft gebracht.

“Toch zal het Palestijnse verhaal hier niet eindigen. Het Palestijnse volk zet zijn historische streven voort om een ​​betere toekomst voor hun kinderen op te bouwen. “

Juist: Palestijnen hebben generaties lang geprobeerd een toekomst op te bouwen die rechtvaardigheid, vrijheid en gelijkheid omvat – en ze zijn niet van plan het op te geven.

“Indien geïmplementeerd, zal Peace to Prosperity het Palestijnse volk in staat stellen om de samenleving op te bouwen die zij al generaties lang willen vestigen. “

Onjuist: Palestijnen hebben geen plan nodig dat hun door westerse zakenlieden is opgelegd – ze hebben gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid nodig, die Israël hen consequent heeft onthouden.

“Uiteindelijk ligt de macht om het te bereiken echter in handen van het Palestijnse volk. Alleen door vrede kunnen de Palestijnen welvaart bereiken. ‘

Een betere verklaring zou kunnen zijn: “Alleen door gerechtigheid kan er vrede en voorspoed zijn. Israël en de VS hebben de macht om gerechtigheid te brengen. ‘

“Hoewel de visie ambitieus is, is deze haalbaar. De toekomst van de Palestijnen is er een met een enorme belofte en potentieel. Het Palestijnse verhaal eindigt hier niet. Hun verhaal wordt net geschreven. “

Het verhaal is zojuist geschreven geworden … door een partijdige, bevoorrechte groep die niets dan minachting heeft voor het Palestijnse volk. Ze beloven geen vrede, alleen meer olifanten.

Kathryn Shihadah is staf-medewerker/schrijver voor If Americans Knew. Ze blogt op Palestine Home.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *