Medisch Oorlogsmisdaden

Israëlische militairen nemen Palestijnse veldkliniek voor virusslachtoffers in beslag – B’Tselem

Bron: Kate
mondoweiss 28 maart 2020 ~~~ 

Tijdens de Coronavirus-crisis neemt Israël tenten in beslag die bestemd zijn voor de kliniek op de Noordelijke Westelijke Jordaanoever… [rapport]

B’Tselem 26 Mar – Vanmorgen, donderdag 26 maart 2020, om ongeveer 7:30 uur, kwamen ambtenaren van het Israëlische civiele bestuur op de Westelijke Jordaanoever, met een militaire jeep-escorte, een bulldozer en twee diepladers met kranen aan bij de Palestijnse gemeenschap van Khirbet Ibziq in het noorden van de Jordaanvallei. Ze namen palen en zeilen in beslag die bedoeld waren om acht tenten te vormen, twee voor een veldkliniek, en vier voor noodwoningen voor bewoners die uit hun huizen werden geëvacueerd, en twee als geïmproviseerde moskeeën.

Het korps nam ook een tinnen hok in beslag dat al meer dan twee jaar in gebruik was, evenals een stroomgenerator en zakken met zand en cement. Vier pallets met sintelblokken bestemd voor de tentvloeren werden weggenomen en vier andere werden gesloopt.

Terwijl de hele wereld een ongekende en verlammende gezondheidscrisis doormaakt, besteedt het Israëlische leger tijd en middelen aan het lastigvallen van de meest kwetsbare Palestijnse gemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever die Israël al tientallen jaren probeert te verdrijven. Het stopzetten van een initiatief van een EHBO-gemeenschap tijdens een gezondheidscrisis is een bijzonder wreed voorbeeld van het regelmatige misbruik dat deze gemeenschappen wordt aangedaan, en het druist in tegen de fundamentele menselijke en humanitaire beginselen tijdens een noodsituatie.

In tegenstelling tot het beleid van Israël wordt bij deze pandemie niet gediscrimineerd op basis van nationaliteit, etniciteit of religie. Het is de hoogste tijd dat de regering en het leger erkennen dat Israël nu, meer dan ooit, verantwoordelijk is voor de gezondheid en het welzijn van de vijf miljoen Palestijnen die in de bezette gebieden onder zijn controle leven.

Naast de schokkende vernieling van de kliniek in aanbouw, zet het Civil Administration zijn slooproutine voort. Vandaag heeft het drie seizoensgebonden woningen van boeren die in Jeruzalem wonen, in het dorp ‘Ein a-Duyuk a-Tahta ten westen van Jericho, gesloopt.

Topfoto: Ruïnes achtergelaten in ‘Ein a-Duyuk a-Tahta op vrijdag 27 maart 2020. Foto geleverd door de gemeenschap aan B’Tselem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.