“Belachelijk, onecht en gemakkelijk te weerleggen” – Huwaida Arraf reageert op recente rechtse aanvallen op de Internationale Solidariteitsbeweging

Bron: Persbericht van
International Solidarity movement (ISM)
Palsolidarity.org 20 juni 2021

Opnieuw vallen rechtse media, politici en zelfs vermeende academici de International Solidarity Movement (ISM) aan met valse beschuldigingen die gemakkelijk weerlegd kunnen worden. Deze keer komt het in hun voortdurende poging om Afgevaardigde Ilhan Omar, het Congreslid uit het 5e district van Minnesota, te ondermijnen.

Op 8 juni retweette Rep. Omar een bericht van Marwa Fatafta, een bekende en zeer gerespecteerde beleidsanalist en digitale rechtenactivist, dat een video bevatte met het watermerk “International Solidarity Movement”. De video toont een jonge Palestijnse jongen met een rugzak die “gegrepen en vastgehouden wordt door Israëlische troepen”. Er staat geen tijdstempel op de video, dus we weten niet wanneer hij werd opgenomen, maar we weten wel dat dit soort geweld door het Israëlische leger tegen Palestijnse kinderen aan de orde van de dag is.

Deze tweet, en het delen ervan door Omar, waren een reactie op de getuigenis van minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken op 7 juni voor de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis. Tijdens die hoorzitting stelde Omar scherpe vragen aan Blinken over tot wie de Palestijnen zich zouden moeten wenden op zoek naar gerechtigheid voor het misbruik dat zij ondervinden van de Israëlische strijdkrachten, kolonisten en de regering. Blinken antwoordde dat zij zich tot het Israëlische rechtssysteem moesten wenden. Dit antwoord is op zichzelf belachelijk, en Marwa Fatafta gebruikte deze video om dat te benadrukken.

Laten we een aantal misleidende beweringen van degenen die de International Solidarity Movement aanvallen, zoals in dit artikel van Fox News, eens ophelderen.

 1. De video werd niet “geproduceerd” door ISM; het was veeleer een van de ontelbare flagrante mishandelingen door Israëlische soldaten die door een ISM-vrijwilliger op video werd vastgelegd. Helaas zijn vrijwilligers getuige van veel meer Israëlische mishandelingen dan zij op video kunnen vastleggen.
 2. ISM is niet anti-Israël; het is echter wel anti-racistisch, anti-bezetting, anti-kolonisatie, anti-apartheid, anti-onderdrukking. De Anti-Defamation League (ADL) en Fox News vertalen dit in anti-Israël zijn.
 3. Dat de ISM “onderzocht werd door de FBI” is de zoveelste schandvlek voor het agentschap, dat jaren tijd en schaarse middelen spendeerde aan willekeurige onderzoeken die niets anders aan het licht bracht dan door het Eerste Amendement beschermde activiteiten om campagne te voeren voor Palestijnse mensenrechten en vrijheid. De verklaring van de ISM over dit “onderzoek” kan hier worden gelezen. Het onderzoek duurde jaren en richtte zich op ISM activisten in 11 steden in de VS, waaronder ikzelf. Volgens de FBI is er nooit bewijs gevonden dat er iets mis was.
 4. Wat betreft het door de ADL geidentificeerd worden als één van de top 10 anti-Israël organisaties: zie #2 waarom de ADL de ISM als “anti-Israël” bestempelt.
 5. ISM is er trots op te worden genoemd tussen consequente mensenrechtenverdedigende bondgenoten zoals Jewish Voice for Peace, de U.S. Campaign for Palestinian Rights, Vrienden van Sabeel – Noord Amerika, Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina en anderen.
 6. De ADL zelf is een zeer problematische organisatie. Zij beschrijft zichzelf als een “leidende anti-haat organisatie,” maar heeft een geschiedenis van steun aan racistische politie, surveillance, kolonialisme & apartheid, zoals gedetailleerd in een brief ondertekend door meer dan 100 mensenrechtenorganisaties.
 7. In mei 2021 namen vijf progressieve leiders uit het maatschappelijk middenveld ontslag bij de Civil Society Fellowship (CSF) vanwege de banden van de groep met de ADL. Lees hier hun verklaring.
 8. Onlangs ging Abe Foxman, lange tijd nationaal directeur van de ADL (1987-2015), in een tirade tegen de New York Times voor het afdrukken van namen en gezichten van meer dan 65 Palestijnse kinderen die werden gedood tijdens Israëls aanval op Gaza in mei 2021. Volgens Foxman is het vermenselijken van Palestijnen “bloed laster”.
 9. De ADL is, net als het hele zionistische project, gebouwd op het propageren van Joodse suprematie, het belasteren en uitwissen van Palestijnen, en het belasteren van iedereen die pleit voor Palestijnse vrijheid.
 10. In de tweede helft van het Fox News artikel wordt Prof. David Bernstein geciteerd, wiens relatie met feiten en waarheid op zijn best zwak is. Ik reageerde op een lasterlijke 2015 Washington Post stuk van Bernstein dat hier kan worden gelezen.
 11. Bernstein vertelde Fox News dat hij “niet gelooft dat ISM de laatste tijd erg actief is geweest.” Dit is gewoon onjuist. ISM-activisten zijn momenteel ter plaatse in bezet Palestina en blijven verslag uitbrengen, schendingen van rechten documenteren, en het volksverzet tegen kolonialisme & apartheid steunen.
 12. ISM-activisten blijven ook actief over de hele wereld, en organiseren zich met bondgenoten tegen de krachten die zwarte, bruine, inheemse en arme mensen onderdrukken. We marcheren, doen mee aan BDS, #BlockTheBoat, #ShutElbitDown, allemaal voor een #FreePalestine en een rechtvaardiger wereld voor al onze kinderen.

Het enige waar Bernstein gelijk in had, is dat de video in kwestie een paar jaar oud is. Helaas zijn er echter nog veel meer recente video’s van Palestijnse kinderen die door Israëlische soldaten worden mishandeld, gearresteerd en geterroriseerd. De Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem heeft er hier een hele videobibliotheek van. Meer informatie over schendingen van de mensenrechten van Palestijnse kinderen vindt u hier.

Tenslotte zegt het Fox News artikel aan het eind: “Noch Omar’s kantoor, noch ISM reageerden onmiddellijk op Fox News’ verzoeken om commentaar.” Voor de goede orde, ISM heeft geen verzoek om commentaar ontvangen van Fox News.