Netanyahu’s Likud geeft toe dat ze illegaal filmde in stembureaus in Arabische wijken.

Bron: Presstv Donderdag 11 april, 2019 07:57AM  ~~~ 

De rechtse Likud-partij van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft toegegeven dat het achter de onwettige inzet stond van ongeveer 1.200 verborgen camera’s op stembureaus in Arabische wijken op de verkiezingsdag, een handelswijze die door Arabische politici werd veroordeeld als intimidatie van de kiezer.

De partij stuurde op dinsdag waarnemers met camera’s naar een aantal stembureaus met Arabische kiezers, toen mensen in de door Israël bezette gebieden naar de stembus gingen.

Online geposte video’s toonden Likoed-medewerkers in confrontatie met andere waarnemers en de politie over de kleine camera’s die ze in hun kleding hadden verborgen.

In een van de video’s zei een jongeman met een verborgen camera in een stembureau dat hij optrad namens “mijn werkgevers … Likud.” Sommige camera’s zouden in de stembureaus zijn geïnstalleerd.

Jamil Baransi, locoburgemeester van Reineh, een Arabische stad in het noorden van Israël, zei dat waarnemers van rechtse partijen camera’s hadden gebracht naar alle 17 lokale stembureaus.

“We merkten dat elk van deze vertegenwoordigers een camera op zich had, op hun lichaam,” zei hij, eraan toevoegend dat hij geloofde dat de camera’s “ontworpen waren om kiezers te intimideren”.

Op woensdag zei een Israëlisch PR-bedrijf dat voor Likud werkte dat het de camera’s had geplaatst, opscheppend dat de zet verantwoordelijk was voor de verminderde opkomst bij de Arabische Israëlische kiezers.

“Dankzij ons plaatsen van waarnemers in elk stembureau hebben we de opkomst van de kiezers verlaagd tot minder dan 50 procent, de laagste in de afgelopen jaren!” poste het PR-bedrijf Kaizler Inbar op Facebook.

stembureau in arabische wijk

Een Israëlisch-Arabische vrouw bereidt zich voor om haar stem uit te brengen tijdens de Israelische parlementsverkiezing, in een stembureau in Umm al-Fahm, de bezette Israëlische gebieden, 9 april 2019. (door Reuters)

Het bedrijf bedankte ook “de 1.350 veldwerkers, activisten van alle leeftijden en soorten die naar stembureaus werden gestuurd” “voor de belangrijke taak die aan u was toegewezen.”

De partij met de Arabische meerderheid Hadash-Ta’al diende een klacht in bij de Centrale Verkiezingscommissie, die bepaalde dat filmen op stembureaus de Israëlische kieswetten schond.

“Nu is het officieel – de Likoed probeerde de Arabische opkomst met illegale middelen te verlagen. Verborgen camera’s, monitoring en onderdrukking van de kiezer, “vertelde MK Ayman Odeh, hoofd van de linkse hadash-Ta’al-lei, de Israëlische krant Haaretz.

“Dit is wat de-legitimatie van een vijfde van de bevolking eruit ziet. Wat begon als een ontketende aanzet tot racisme, kreeg gevolg in de natiestaatswet en resulteerde in een regerings wijziging en het intrekken van rechten, “zei hij.

De Israëlische Arabieren omvatten 21 procent van de bevolking die in het noorden van de bezette gebieden woont.

Uitgaande MK Jamal Zahalka, van de Arab Balad-partij, vertelde de Times of Israel dat de videoopname een “illegale” actie van het “extremistische recht” was om te proberen te voorkomen dat Arabieren konden stemmen.

Volgens de krant bedroeg de opkomst in de Arabische gemeenschappen dit jaar slechts 46 procent, terwijl deze in 2015 63,7 procent bedroeg.

Arabische wetgever Ahmad Tibi zei dat het filmen een “directe poging was om de vrijheid om te stemmen” te saboteren.

Netanyahu en de advocaat van de Likud-partij verdedigden het filmen en beweerden dat de maatregel noodzakelijk was om wijdverspreide kiezersfraude te voorkomen.

Volgens de openbare Israelische omroep KAN, heeft de politie een onderzoek geopend naar de camera-activiteiten.

De Israëlische premier is getuige geweest van een scherpe daling van zijn populariteit onder de Israëlische Arabische bevolking, nadat zijn regering een enorm racistisch wetsvoorstel had opgesteld waarin Israël werd uitgeroepen tot “de natie-staat van het Joodse volk”, die afgelopen juli door de Knesset werd aangenomen.

Volgens Haaretz wordt Kaizler Inbar gerund door Sagi Kaizler, een voormalig hoofd van de bewonersraad van de Westbank. De krant citeerde Kaizler die in 2015 zei dat “Arabieren zitten daar alleen in het stembureau. We vertrouwen ze niet .”

Netanyahu riep Likud-supporters in 2015 om naar de stembus te komen, met de waarschuwing dat “Arabische kiezers massaal op weg zijn naar de stembus” om stembiljetten in te vullen voor linkse organisaties.

meer info:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *