Hezbollah-raketten bestoken Israëlische nederzettingen in het noorden voor de eerste keer

Bron: Al Mayadeen Engels 31 mei 2024 ~~~

Verschillende operaties van Hezbollah zijn een reactie op Israëlische aanvallen op steden en dorpen in het zuiden van Libanon.

De Islamitische Weerstand in Libanon – Hezbollah kondigde vrijdag een nieuwe reeks operaties aan die door haar strijders worden uitgevoerd tegen Israëlische militaire locaties en troepen.

Hezbollah herhaalde dat haar operaties ter ondersteuning zijn van het standvastige Palestijnse volk in de Gazastrook en hun dappere en eervolle verzet en als reactie op de Israëlische aanvallen op steden en dorpen in het zuiden van Libanon.

De groep verklaarde dat zijn verzetsstrijders de Biranit-kazerne (hoofdkwartier van Divisie 91) hebben getroffen met zware Burkan-raketten en trefzeker waren, waardoor de kazerne in brand vloog en gedeeltelijk werd vernietigd. Hezbollah zei dat de operatie een reactie was op de Israëlische aanval op de Zuid-Libanese stad Maroun al-Ras.

Islamic_Resistance_Media publiceert beelden van de operatie gericht tegen het hoofdkwartier van de 91ste divisie in de Biranit-kazerne van het Israëlische bezettings“leger” aan de Libanees-Palestijnse grens #Lebanon #MayadeenLebanon

Hezbollah strijders richtten zich ook op de al-Baghdadi site met zware Burkan raketten en bereikten een voltreffer, als reactie op de Israëlische aanval op de stad Aitaroun.

Het Verzet zei ook dat zijn strijders de nederzetting Ramot Naftali met een raketbeschieting beschoten.

Het bevestigde later dat zijn strijders een luchtaanval uitvoerden met drone-aanvallen gericht op Iron Dome lanceerinrichtingen in de al-Zaoura basis, waarbij hun installaties en posities nauwkeurig werden geraakt met schade en branden tot gevolg. Hezbollah zei dat de aanval een reactie was op de Israëlische agressie op het Houla plein.

Het Islamitisch Verzet zei ook dat het een gebouw in gebruik door Israëlische troepen in de nederzetting Shomera (bezet Libanees dorp Tarbikha) met de juiste wapens had aangevallen, met een voltreffer tot gevolg. Het zei dat de aanval een reactie was op de Israëlische aanval op Maroun al-Ras.

Hezbollah vermeldde dat haar strijders de Ma’ayan Baruch site aanvielen met raketten en artilleriegranaten en deze rechtstreeks troffen. Later zei de Hezbollah dat haar verzetsstrijders de site al-Ramtha in de bezette Libanese heuvels van Kfar Chouba met raketten hebben bestookt en daarbij doel troffen.

Daarnaast bevestigde het Verzet dat zijn strijders de nederzettingen Ga’ton, Ain Yaaqoub en Yehiam met tientallen Katyusha raketten hebben bestookt. Israëlische media wezen erop dat nieuwe nederzettingen zijn toegetreden tot de gevarenzone in het noorden, waar voor het eerst sinds 7 oktober weer sirenes te horen zijn. Hezbollah bevestigde dat de operatie een reactie was op de Israëlische aanval op de burgerbescherming in al-Naqoura, waarbij een bemanningslid omkwam en anderen gewond raakten.

Het voertuig van de Gezondheidsautoriteit dat vandaag in Naqoura het doelwit was van de zionistische vijand, waarbij een martelaar om het leven kwam en gewonden vielen – pic.twitter.com/dVuJdM4tcI – Al Manar TV (@TVManar1) 31 mei 2024

Het General Directorate of Civil Defence – The Islamic Health Society had het martelaarschap aangekondigd van paramedicus Haidar Mahmoud Jouhair (Ameer) uit de stad al-Naqoura in het zuiden van Libanon.

BREAKING – De Algemene Directie van de Civiele Defensie heeft het martelaarschap aangekondigd van paramedicus Haidar Mahmoud Jouhair (Ameer) uit de stad al-Naqoura in Zuid-Libanon, die werd gedood op de Jeruzalemweg pic.twitter.com/j3m9tnFVLp – – Al Manar TV (@TVManar1) 31 mei 2024

Het Islamitisch Verzet in Libanon rouwde ook om martelaar Abbas Haidar Bousi (Abu al-Fadl) uit de stad Bint Jbeil in het zuiden van Libanon.

“Onder de gelovigen zijn mannen die trouw zijn aan wat ze God hebben beloofd, sommigen van hen zijn gestorven en anderen wachten, en ze zijn niet veranderd.

Met meer trots en eer rouwt het Islamitisch Verzet om de martelaar Abbas Haider Busi “Abu al-Fadl” geboren in 1990 uit de stad Bint Jbeil in het zuiden van Libanon, die als martelaar is gevallen #on_the_road_of_Jerusalem pic.twitter.com/00PuTsqNVl – iBra 💉 ® (@ib_reb) 31 mei 2024

In dezelfde context meldden Israëlische media drie gewonden in het noorden van bezet Palestina als gevolg van de recente raketbeschietingen vanuit Libanon.

De media benadrukten dat Hezbollah de vuurlinie heeft uitgebreid en bijna 100 raketten heeft gelanceerd in de richting van nederzettingen die niet zijn ontruimd in het westen van al-Jalil.

Aanvullend melden de media dat vier Israëli’s met verschillende verwondingen naar het ziekenhuis van Nahariya werden vervoerd.

Topfoto: Een screenshot van een video die het moment toont waarop Burkan-raketten gelanceerd door Hezbollah-strijders de Biranit-kazerne (hoofdkwartier van Divisie 91) raakten, op vrijdag 31 mei 2024. (Militaire media van het Islamitisch Verzet in Libanon)