Israelische bezettingsmacht verwond meer dan 60 protesters in Gaza, tijdens de Nakba herdenking

Meer dan 60 Palestijnen zijn gewond geraakt in de belegerde Gazastrook
toen Israëlische troepen demonstranten aanvielen
op de 71ste verjaardag van de Nakba-dag (de dag van de catastrofe).

Ashraf al-Qedra, de woordvoerder van het gezondheidsministerie van Gaza, zei dat 65 Palestijnen, waaronder 22 kinderen en 5 vrouwen, tijdens de protesten op woensdag gewond raakten.

De meeste van die gewonden werden geraakt door scherpe munitie, volgens het rapport.

Qedra zei verder dat de Israëlische strijdkrachten ook het medische personeel als doelwit hadden en drie paramedici raakten met rubberen kogels.

Vergelijkbare bijeenkomsten werden ook gehouden in de bezette stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

De Nakba-dag wordt jaarlijks herdacht op 15 mei. Het verwijst naar de gedwongen uitzetting van ongeveer 700.000 Palestijnen uit hun land na de oprichting van Israël in 1948 en hun verspreiding over vluchtelingenkampen in de Westelijke Jordaanoever, Gaza en de buurlanden.

Ter herdenking van de 71ste verjaardag van de Nakba-dag beschreef de Palestijnse Hamas-beweging de wapens van de verzetsstrijders als een rode lijn, en veroordeelde krachtig de pogingen van een aantal Arabische en Perzische Golf-koninkrijken om de diplomatieke betrekkingen met het Israëlische regime te normaliseren na jaren van clandestiene contacten.

Hamas zegt dat wapens door toedoen van verzetsstrijders een rode lijn zijn, die de normalisatie van banden met Israël beschrijft als een steek in de rug van Palestijnen.

Sinds 30 maart zijn er spanningen aan de gang, scheidend van Gaza van de bezette gebieden, wat het begin betekende van een reeks protesten genaamd “The Great March of Return.” Palestijnse demonstranten eisen het recht op terugkeer voor degenen die verdreven zijn uit hun thuisland.

Sindsdien zijn meer dan 300 Palestijnen gedood en meer dan 17.300 mensen gewond geraakt.

Gaza is sinds juni 2007 onder Israëlische belegering, waardoor de levensstandaard is gedaald.

Israël heeft drie grote oorlogen gelanceerd tegen de enclave, waarbij elke keer duizenden inwoners van Gaza omkwamen en de toch al miserabele infrastructuur van het verarmde gebied wordt vernietigd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *